Glukosamin är en bluff hävdar kritiker

Mer än hundratusen svenskar får glukosamin förskrivet på recept. Norska läkare hävdar nu att preparatet är en sockerpillerbluff.

11 sep 2007, kl 14:54
0

Annons

Glukosamin är en stor sockerpillerbluff, hävdar några läkare i den norska läkartidningen. Myndigheternas behandlingsriktlinjer tillsammans med en intensiv marknadsföring är orsaken till den ökande försäljningen menar kritikerna, som ifrågasätter beslutet att godkänna substansen som läkemedel.

I Sverige såldes det glukosaminprodukter för drygt 150 miljoner förra året. Det mesta, drygt 80 procent, på recept, trots att läkemedlet är receptfritt. 113609 svenskar fick preparatet förskrivet på recept förra året
2002 godkändes det första glukosaminläkemedlet i Sverige, året efter i Norge. Debatten om substansens effekt har diskuterats med jämna mellanrum. Och nu senast i den norska läkartidningen.
Författarna till artikeln hävdar att de producentobundna studier som gjorts inte visat på någon effekt med glukosamin och att också farmakokinetiska och cellbiologiska studier bekräftar detta. Glukosamin uppfyller därmed inte grundläggande dokumentationskrav och bör inte heller ha status som läkemedel, skriver de.

I Sverige är
medlet godkänt för symtomlindring av lätt till måttlig artros. Vintern 2006 fick det första glukosaminpreparatet, Glucomed, efter diskussion, ett europeiskt godkännande. I den proceduren fungerade Sverige som referensland, och drev på för att medlet skulle godkännas som läkemedel.
? Det innebar att vi nu är på väg att få en likartad lagstiftning i hela Europa, säger Eva-Lena Sjöö på Läkemedelsverket.
? Genom att substansen blir klassad som läkemedel har vi bättre möjligheter att övervaka det till exempel ur biverkningssynpunkt.
Enligt henne finns studier som visat att glukosamin har viss lindrande effekt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng