Astma vanligare bland feta barn

Det är vanligare att överviktiga och feta barn drabbas av astma och svårare sådan enligt en ny studie. Men resultatet är diskuterat.

12 aug 2013, kl 10:24
0

Studien som publiceras i senaste numret av American Journal of Epidemiology bygger på en uppföljning av 623 000 6- till 19-åringar som följdes mellan 2007 och 2011. Inget av barnen var diagnosticerat med astma när studien började, efter tre år hade knappt 32 000, fem procent, fått diagnosen.

Forskarna vid hälsoorganisationen Kaiser Permanente:s avdelning för forskning och utvärdering fann att överviktiga barn och tonåringar löpte större risk att diagnosticeras för astma. Jämfört med normalviktiga var det 16 procent vanligare att överviktiga fick diagnosen och bland feta var det 37 procent vanligare, när man sänkt för ålder, kön och ras.
 
De tyngre barnen fick också oftare en mer komplicerad sjukdom är de normalviktiga, de kom till exempel betydligt oftare akut till sjukhus för sin sjukdom och de behövde oftare behandling med kortverkande beta-agonister. Enligt huvudförfattaren till studien, Mary Helen Black, är det möjligt att den inflammation som ses hos feta påverkar risken för astma och svårighetsgraden.
 
Men studien har begränsningar, bland annat för att det inte framgår hur barnen och ungdomarna fått sina diagnoser, om det till exempel gjorts lungfunktionstest. Om inte kan överrepresentationen till en del förklaras med att feta barn behandlas på grund av andnöd och inte "sann" astma.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng