ASA skyddar mot kognitiv demens

En ny studie från Nepi visar att patienter som använde acetylsalicylsyra i hög dos uppvisade lägre förekomst av Alzheimers demens samt bättre bevarade kognitiva funktioner än bland dem som inte använde acetylsalicylsyra.

15 aug 2003, kl 14:14
0

Den epidemiologiska studien är ett gemensamt projekt mellan Nepi, Nätverk för läkemedelsepidemiologi, och forskare i Sverige och USA. Man inkluderade 702 personer, alla 80 år eller äldre. Resultatet är att de som använde acetylsalicylsyra (ASA) i högdos hade signifikant lägre prevalens av Alzheimers demens samt bättre bevarade kognitiva funktioner än bland dem som inte använde ASA.

Även bland dem som använde ASA i lågdos samt andra NSAID-preparat sågs en numerär, men inte signifikant, bättre effekt på Alzheimers demens och kognitiva funktioner jämfört med dem som inte använde dessa preparat. Denna effekt sågs inte med paracetatmol eller dextropropoxifen.

Författarna menar utifrån studien att ASA kan skydda mot Alzheimers sjukdom men att riktiga kliniska studier behövs för att klargöra om så är fallet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng