Ärftlig risk för hjärtinfarkt och stroke högre än väntat

I senaste numret av JAMA publiceras en studie som visar att även efter korrigering för välkända riskfaktorer dominerar den ärftliga risken för hjärtinfarkt och stroke.

12 maj 2004, kl 12:56
0

Annons

Trots att många studier visat betydelsen av ärftliga faktorer för hjärtkärlsjukdom, har det varit oklart om sambandet kvarstod efter korrigering för andra riskfaktorer.
För att undersöka det analyserade forskare vid National Institute of Health i USA data från den stora Framingham-studien på 2302 män och kvinnor. När studien startade var deltagarna i genomsnitt 44 år och hade inte drabbats av hjärtkärlsjukdom.
Under de åtta årens uppföljning fick 164 män och 79 kvinnor en hjärtinfarkt eller stroke. Att ha minst en förälder med hjärtkärlsjukdom fördubblade risken. Den högsta risken hade personer vars förälder drabbats av hjärtinfarkt eller stroke vid relativt ung ålder, yngre än 55 för pappan och yngre än 65 för mamman.
Forskarna menar att resultaten understryker vikten av att läkare tar hänsyn till ärftliga faktorer vid bedömning av behandlingen samt att det behövs mer forskning om genetiska riskfaktorer för kardiovaskulär sjukdom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng