Simvastatin blir receptfritt i Storbritannien

Storbritanniens hälsominister John Reid bekräftade igår att kolesterolsänkaren simvastatin kommer att börja säljas receptfritt på brittiska apotek. Det blir första gången någonsin som en statin säljs utan recept på en större marknad.

13 maj 2004, kl 18:06
0

Annons

Ministern refererade till att en kommitté under det brittiska läkemedelsverket nu rekommenderat att simvastatin i dosen 10 mg kan säljas utan recepttvång, skriver nyhetsbrevet Pharma News Bulletin.

Företagskonstellationen Johnson & Johnson MSD kommer, om ett slutligt tillstånd beviljas, att lansera receptfritt simvastatin med produktnamnet Zocor Heart-Pro i sommar.

Gillian Hawksworth, ordförande i Royal Pharmaceutical Society of Great Britain, välkomnar i en kommentar beslutet, medan läkarorganisationen Royal College of General Practitioners är kritisk. De senare är bland annat bekymrade över att kolesteroltestning nu inte kommer att krävas före behandling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng