Sömnmedel ger ökad risk för Parkinsons

I ett europeiskt samarbetsprojekt har forskare undersökt kombinationen av miljöfaktorer och genetiska varianter som orsakar Parkinsons sjukdom. I studien fann man starka samband mellan sjukdomen och en längre tids användning av sömnmedel, ångestdämpande och antidepressiva läkemedel liksom att arbeta med bekämpningsmedel. Den faktor som har det starkaste sambandet är att flera gånger ha blivit slagen […]

17 maj 2004, kl 11:04
0

Annons

I ett europeiskt samarbetsprojekt har forskare undersökt kombinationen av miljöfaktorer och genetiska varianter som orsakar Parkinsons sjukdom.
I studien fann man starka samband mellan sjukdomen och en längre tids användning av sömnmedel, ångestdämpande och antidepressiva läkemedel liksom att arbeta med bekämpningsmedel. Den faktor som har det starkaste sambandet är att flera gånger ha blivit slagen medvetslös.
? Däremot gav kaffe och te ett skydd mot Parkinsons sjukdom i materialet, säger professor Peter Söderkvist vid Linköpings universitet, som leder den svenska delen av studien.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng