Apotekspersonal föreslås få rapporteringsskyldighet

Apotekspersonal som misstänker att läkare förskriver för stora mängder
narkotiska läkemedel ska bli skyldiga att anmäla det till
Socialstyrelsen. Det föreslår patientsäkerhetsutredningen.

18 dec 2008, kl 11:34
1

I det betänkandet som patientsäkerhetsutredningen nu lämnat över till regeringen beskrivs problematiken med läkare som förskriver orimliga mängder narkotiska eller starkt beroendeframkallande läkemedel. Bland annat hänvisar utredarna till en rapport från Socialstyrelsen som visar att kraftig överförskrivning sker från uppskattningsvis 240 läkare. Totalt kostar dessa läkares felaktiga förskrivningar samhället 150 miljoner kronor per år.

För att komma till rätta med problemet föreslår nu patientsäkerhetsutredningen en lagändring som ger apotekspersonal en skyldighet att rapportera in till Socialstyrelsen om de misstänker att någon läkare förskriver orimligt mycket narkotiska läkemedel.

Eftersom det också är ett problem att beroendeframkallande smärtstillande läkemedel förskrivs i för hög utsträckning så föreslår utredningen att rapporteringsskyldigheten ska gälla de läkemedel som Läkemedelsverket klassar som särskilda läkemedel. Det innebär alltså läkemedel som innehåller narkotika, anabola steroider, tillväxthormon och läkemedel som innehåller dextropropoxifen eller kodein.  

Patientsäkerhetsutredningen föreslår också en ändring i ansvarfördelningen mellan Socialstyrelsen och HSAN. Enskilda patienter ska till exempel inte anmäla sina fall till HSAN utan till Socialstyrelsen, som ska utreda anmälningarna förutsättningslöst. De ska alltså inte ha kvar den begränsning som HSAN har idag att de enbart får utreda de läkare som patienten själv anmält. Istället ska patienten få anmäla själva händelsen till Socialstyrelsen som sedan ska utreda vilken vårdpersonal som varit inblandad.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Då det är svårt att bevisa om apotekspersonal misstänkt eller inte misstänkt en förskrivare så är den föreslagna skyldigheten till synes onödig, även om tanken är god.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng