Annons

Apoteksanställda riskerar lägre pension

Apoteksanställda som följer med till nya arbetsgivare riskerar att
få sänkta pensioner. De nybildade bolagen följer en annan pensionsplan
än de som finns i Apoteket AB. Facket menar att Apoteket döljer fakta.

18 maj 2009, kl 12:40
0

Annons

De anställda på de apotek som säljs ut kan drabbas av lägre pensioner än de skulle fått om de var kvar i Apoteket AB. Det menar Tero Huhta, förhandlingschef på Farmaciförbundet som anklagar Apoteket AB för att ha undanhållit information från de anställda.

Orsaken till de försämrade pensionsvillkoren är att anställda inom Apoteket AB idag tillhör IPT2, en förmånsbestämd pensionsplan. Den bygger på att pensionen bestäms på förhand och beräknas utifrån en andel av en förmodad lön vid pensionsåldern.

De nybildade bolag som bildas i och med utförsäljningen kommer att använda sig av ITP1, en premiebaserad pension viken kan göra det sämre, framförallt för personer mellan 45 och 55 enligt Tero Huhta.
– Det är komplicerade system som bygger på hur mycket arbetsgivaren betalar in till pensionen och när. Kortfattat kan man säga att ITP1 missgynnar anställda som är tidigare än 1979 och som får sina största löneökningar efter 40-årsåldern, säger han.

Enligt uppgifter till Dagens Industri bekräftar OAB:s vd Eva-Britt Gustafsson att det är ITP1 som kommer att gälla för de nybildade bolagen.

Tero Huhta tycker att Apoteket inte varit tydliga mot sina anställda om hur de olika pensionssystemen påverkar dem.
– För unga människor kanske en premiebaserad pension lönar sig men för dem som fyllt 35 är det bättre med en förmånsbaserad, säger Tero Huhta.

I veckan hoppas han kunna träffa ansvariga på Apoteket AB för att förhandla om pensionsvillkoren och reda ut vad som kommer att gälla.