Apoteket i hetluften

Dagen efter alla första majtal publicerade Svenska Dagbladet Stefan Carlssons vision för Apoteket. Tre huvudlinjer kunde urskiljas: insatser för bättre läkemedelsanvändning, förbättrad folkhälsa samt bättre tillgänglighet. När det gäller tillgängligheten fick han mothugg av Thomas Svaton, vd på Svensk Dagligvaruhandel, och angående läkemedelsanvändningen av läkarnas tillträdande fackboss Eva Nilsson Bågenholm. Den senare förefaller i stort […]

21 maj 2004, kl 12:37
0

Annons

Dagen efter alla första majtal publicerade Svenska Dagbladet Stefan Carlssons vision för Apoteket. Tre huvudlinjer kunde urskiljas: insatser för bättre läkemedelsanvändning, förbättrad folkhälsa samt bättre tillgänglighet.
När det gäller tillgängligheten fick han mothugg av Thomas Svaton, vd på Svensk Dagligvaruhandel, och angående läkemedelsanvändningen av läkarnas tillträdande fackboss Eva Nilsson Bågenholm.
Den senare förefaller i stort sett nöjd med dagens läkemedelsanvändning, trots att många studier har visat på brister i diagnos och förskrivning. Hon tror inte apotekare har mycket att bidra med i sammanhanget.
Men visst borde apotekare, anställda på Apoteket eller i framtida nischföretag ? Apoteket har endast monopol på läkemedelsdistributionen ? avsevärt kunna förbättra situationen. Det finns flera stora internationella projekt som visat detta (se till exempel artikel på nyhetsplats i denna tidning).

?Lämna för patienternas skull hälso- och sjukvården till dem som är utbildade därför!? avslutar Eva Nilsson Bågenholm.
Vet hon inte att apotekspersonal definitionsmässigt redan ingår i hälso- och sjukvårdspersonalen?
Och även om de idag är sällsynta i vårdteamen närmast patienterna, är det mervärde som apotekarna kan tillföra dem väldokumenterat.

Anders Cronlund

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng