Annons

Apotekens skatteplanering stoppas

Upplägget går till så att apotekskedjans ägarbolag är registrerat i ett lågskatteland, till exempel Liechtenstein, Luxemburg eller Jersey. Ägarbolaget lånar ut pengar till det svenska bolaget, som driver apoteken i Sverige. Den interna räntan på lånet ligger normalt på mellan 10 och 15 procent. Därigenom får det svenska bolaget en räntekostnad till moderbolaget, som dras […]

14 dec 2011, kl 11:31
0

Upplägget går till så att apotekskedjans ägarbolag är registrerat i ett lågskatteland, till exempel Liechtenstein, Luxemburg eller Jersey. Ägarbolaget lånar ut pengar till det svenska bolaget, som driver apoteken i Sverige. Den interna räntan på lånet ligger normalt på mellan 10 och 15 procent. Därigenom får det svenska bolaget en räntekostnad till moderbolaget, som dras av från resultatet i Sverige och koncernen undkommer bolagsskatt i Sverige. Ett vanligt upplägg för riskkapitalbolag att tjäna pengar.

För att komma tillrätta med problemet, som regeringen har kallat »tvivelaktig och aggressiv skatteplanering«, har Skatteverket fått i uppdrag att granska hur ränteavdragen görs. Skatte-verket ska också analysera om det finns nya metoder att göra avdrag som man ännu inte känner till.
– Utgångspunkten är att den här sortens aggressiva skatteplanering inte kommer att tillåtas i framtiden, säger finansminister Anders Borg i ett pressmeddelande.
Därför kommer regeringen lägga fram ett förslag hur reglerna kan skärpas till januari 2013. Man har också gett Företagsskattekommittén i uppgift att till november 2013 se över reglerna för ränteavdrag.