Apotekens skatteplanering stoppas

Upplägget går till så att apotekskedjans ägarbolag är registrerat i ett lågskatteland, till exempel Liechtenstein, Luxemburg eller Jersey. Ägarbolaget lånar ut pengar till det svenska bolaget, som driver apoteken i Sverige. Den interna räntan på lånet ligger normalt på mellan 10 och 15 procent. Därigenom får det svenska bolaget en räntekostnad till moderbolaget, som dras […]

14 dec 2011, kl 11:31
0

Annons

Upplägget går till så att apotekskedjans ägarbolag är registrerat i ett lågskatteland, till exempel Liechtenstein, Luxemburg eller Jersey. Ägarbolaget lånar ut pengar till det svenska bolaget, som driver apoteken i Sverige. Den interna räntan på lånet ligger normalt på mellan 10 och 15 procent. Därigenom får det svenska bolaget en räntekostnad till moderbolaget, som dras av från resultatet i Sverige och koncernen undkommer bolagsskatt i Sverige. Ett vanligt upplägg för riskkapitalbolag att tjäna pengar.

För att komma tillrätta med problemet, som regeringen har kallat »tvivelaktig och aggressiv skatteplanering«, har Skatteverket fått i uppdrag att granska hur ränteavdragen görs. Skatte-verket ska också analysera om det finns nya metoder att göra avdrag som man ännu inte känner till.
– Utgångspunkten är att den här sortens aggressiva skatteplanering inte kommer att tillåtas i framtiden, säger finansminister Anders Borg i ett pressmeddelande.
Därför kommer regeringen lägga fram ett förslag hur reglerna kan skärpas till januari 2013. Man har också gett Företagsskattekommittén i uppgift att till november 2013 se över reglerna för ränteavdrag.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng