Annons

Receptexpediering havererade efter IT-strul

IT-leverantören Tieto råkade i slutet av november ut för ett allvarligt hårdvarufel vilket medförde driftstörningar hos ett femtiotal företag och organisationer under flera dagar. Ett av de företag som drabbades var Apoteket AB som under flera dagar inte kunde komma åt flera IT-system och inte expediera e-recept. Även företagets webbplats låg nere.– Receptexpedieringen är löst, […]

14 dec 2011, kl 11:27
0

Annons

IT-leverantören Tieto råkade i slutet av november ut för ett allvarligt hårdvarufel vilket medförde driftstörningar hos ett femtiotal företag och organisationer under flera dagar. Ett av de företag som drabbades var Apoteket AB som under flera dagar inte kunde komma åt flera IT-system och inte expediera e-recept. Även företagets webbplats låg nere.
– Receptexpedieringen är löst, och det var det viktigaste. Den servern är nu igång, samma sak med vår webbplats apoteket.se. Men det finns fortfarande några inre system, bland annat vårt intranät, som inte fungerar, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör för Apoteket AB.

Det var ungefär hälften av Apoteket AB:s apotek som hade problem med receptexpediering, de som redan blivit överflyttade till Apotekets nya IT-system.
– De apotek som inte var överflyttade till de nya IT-systemen hade åtkomst och kunde expediera recept som vanligt, säger Eva Fernvall.
Enligt Tieto var det ett allvarligt hårdvarufel på både servrar och backuper som inträffade.
– Det inträffade felet och följdeffekterna är exceptionella. Hur det har kunnat hända ska vi analysera tillsammans med våra leverantörer, men nu fokuserar vi på att lösa problemen. Våra kunder har påverkats i olika grad, men succesivt kommer tjänsterna nu igång. Däremot kan vi tyvärr inte säga när allt kommer att vara åtgärdat, säger Alexandra Kärnlund, presskontakt på Tieto.

Trots driftstörningarna vidtar Apoteket inga omedelbara åtgärder.
– Vi fortsätter med överflyttningen till de nya IT-systemen, men håller ögonen öppna så det inte händer igen. Det här är egentligen sådant som inte får hända. Men nu kan vi expediera recept igen och får allt eftersom titta på vad det här har kostat oss och vad vi ska göra för att det inte händer igen, säger Eva Fernvall.
Bilprovningen, Vetenskapsrådet och Stockholms stad var några av de organisationer som drabbades av Tietos driftstörningar. Ingen av de övriga apotekskedjorna är kunder hos Tieto och därför fungerade receptexpedieringen som vanligt hos dem. Eftersom flera viktiga samhällsfunktioner drabbats kommer Myndigheten för samhällsskydd och beredskap granska myndigheternas it-säkerhet.