Apotekarsocietetens ändamål står fast

Det nuvarande apotekssystemet i Sverige är resultatet av en överenskommelse som träffades mellan staten och Apotekarsocieteten i början av 1970-talet. Apotekarsocieteten blev därmed en ideell förening som driver forsknings-, utbildnings- och informationsfrågor inom hela läkemedelsområdet. Uppdraget för det då nybildade Apoteksbolaget, numera Apoteket AB, blev och är att svara för att en god läkemedelsförsörjning upprätthålls […]

24 aug 2005, kl 12:45
0

Det nuvarande apotekssystemet i Sverige är resultatet av en överenskommelse som träffades mellan staten och Apotekarsocieteten i början av 1970-talet. Apotekarsocieteten blev därmed en ideell förening som driver forsknings-, utbildnings- och informationsfrågor inom hela läkemedelsområdet.

Uppdraget för det då nybildade Apoteksbolaget, numera Apoteket AB, blev och är att svara för att en god läkemedelsförsörjning upprätthålls i landet. Företaget har fullgjort sitt uppdrag med framgång i över trettio år.
Av Apotekets senaste årsredovisning framgår att försäljningen av egenvårdsprodukter svarar för 13 procent av totala omsättningen. Drygt hälften är läkemedel och resten handelsvaror. Hur stor betydelse har egenvårdsprodukter för företaget och hur stor tapp i försäljning av dessa riskerar Apoteket vid en liberalisering?

Egenvårdskunderna är många. Detta torde också förklara daglig-varuhandelns stora intresse. Signaler från regeringen antyder att vissa receptfria läkemedel kommer att släppas till handeln. Under förutsättning att detta är baserat på en nytta-risk bedömning anser vi att det är en klok strategi. Därmed bör också försäljningsrestriktioner för det övriga sortimentet lättare kunna förklaras och förstås. Lågriskpreparaten skulle få säljas i allmän handel efter något slags tillståndförfarande. Viktigt är att detta sker under tydliga regler från kontrollmyndigheten.

Förskrivna läkemedel svarar för 72 procent av totala omsättningen och är enligt vår uppfattning den viktigaste delen i apotekens verksamhet, vilket man inte alltid får intryck av. Med hänsyn till den samlade kunskap om läkemedel som finns inom Apoteket, menar vi att en koncentration av apoteksverksamheten till receptbelagda och den avancerade delen receptfria läkemedel är en önskvärd utveckling.

Läkemedelsterapi kräver samverkan mellan många yrkesgrupper och patienterna. Under senare år har farmacevter alltmer kommit att integreras i sjukvården och bidra med sina läkemedelskunskaper. Det är en utveckling som bör fortsätta.
Läkemedel måste hanteras och nå patienten på ett optimalt sätt. Tillgängligheten är således viktig, men det övergripande målet måste vara rätt läkemedel i rätt tid till rätt patient och rätt använt.

I framtiden kommer patienter att få ta ett allt större ansvar för sin vård, där läkemedel är en del. Av detta skäl har Apotekarsocieteten beslutat att vid sidan av Läkemedelsvärlden även satsa på en ny tidning för en intresserad allmänhet. Tidningen har fått namnet Allt om Läkemedel och kommer att lanseras under hösten.

Apotekarsocietetens ändamål är att befordra en hög yrkesstandard inom läkemedelsområdet och verka för en för individ och samhälle gynnsam utveckling och användning av läkemedel. Oavsett vilka lagregler som kommer att gälla för läkemedelsförsäljningen i vårt land kommer Apotekarsocieteten att fortsätta sitt omfattande arbete för dessa mål.