Annons

Antipsykotika kopplas till blodpropp

Personer som behandlats med antipsykotiska läkemedel löper en högre
risk att drabbas av blodpropp. Det visar en studie som publicerats i
British Medical Journal.

22 sep 2010, kl 11:25
0

Annons

Forskare vid Nottingham University har tittat på data från personer som drabbats av venös tromboembolism. Av dessa hade omkring 16 000 personer haft en djup ventrombos och 9 500 lungemboli. Dessa matchades med nära 89 500 kontroller.

Analysen visade att personer som fått ett antipsykotiskt läkemedel utskrivet under de senaste 24 månaderna löpte en 32 procent högre risk att drabbas av någon form av venös troboembolism än de som inte fått läkemedlen utskrivna.  Risken var större för de som använde atypiska antipsykotika än med äldre sorter, 73 procent jämfört med 28 procent.  Risken att drabbas var också högre för de som använde flera typer av antipsykotiska medel. Riskökningen kvarstod efter att forskarna korrigerat för andra riskfaktorer som BMI och rökning. Risken är enligt forskarna i början av behandingen.

Forskarna betonar att risken att drabbas av djup ventrombos elelr lungemboli fortfarande är liten. Om 10 000 personer behandlas under ett år är det i snitt tre extra personer som drabbas i alla åldrar och 10 extra personer bland dem som är över 65 år .

I en kommenterande artikel skriver de italienska forskarna Giovanni Gambassi och Rosa Liperoti att det är viktigt för läkare att identifiera patienter som befinner sig i riskzonen och som börjar behandlas med antipsykotiska.