Annons

Antioxidanter snarare farliga än nyttiga

Den som äter tabletter med vitamin A, E och betakaroten kan löpa större
risk att dö i förtid än den som låter bli. Slutsatsen dras efter en
sammanställning av totalt 67 studier av antioxidanters effekter på
livslängden.

16 apr 2008, kl 15:14
0

Annons

Omkring var tredje svensk äter kosttillskott, skriver Dagens Nyheter idag. Och i de multivitaminpiller som finns på marknaden ingår ofta bland annat vitamin A, E och betakaroten. Nu har en grupp forskare kommit fram till att just dessa ämnen kan påverka hälsan negativt.
– Antioxidanter i tablettform dödar fler i västvärlden än de räddar. Pillren är verkligen inget godis och det är skandal att de inte räknas som läkemedel, säger Christian Gluud, professor vid Rigshospitalet i Köpenhamn till Dagens Nyheter.

Han är en av forskarna bakom analysen av 67 antioxidantstudier med sammanlagt 232 550 deltagare. Förutom vitamin A, E och betakaroten ingick även vitamin C och selen i sammanställningen. Men dessa ämnen verkade inte vara av betydelse för livslängden. Forskarna påpekar dock att fler studier behövs.

Alicja Wolk vid Karolinska Institutet är näringsepidemiolog och säger till Dagens Nyheter att sammanställningen är pålitlig men menar också att antioxidantnivåerna i vissa av studierna var mycket högre än de som ingår i multivitaminer i Sverige.

Sammanställningen av antioxidantstudierna publiceras i The Cochrane Library.