Antikroppar kvar minst ett halvår

Antikroppar kvar minst ett halvår

Personer som har fått Modernas vaccin har kvar antikroppar efter sex månader, enligt en liten studie. Även studier av Pfizers vaccin har visat liknande resultat.

16 apr 2021, kl 14:31
0

Annons

Hur länge har en person som har blivit vaccinerad mot covid-19 kvar sina antikroppar och när kommer man att behöva fylla på med så kallade boosterdoser? Det är frågor som många ställer sig, men som än så länge inte går att svara säkert på. Flera studier pågår dock för att ta reda på detta.

Antikroppar kvar minst sex månader

En pågående fas-I studie av Modernas vaccin visar att deltagarna har kvar antikroppar mot covid-19 i minst sex månader efter vaccinering. Resultatet har publicerats i New England journal of medicine. Studien har gjorts på 33 friska vuxna personer.

Forskarna fortsätter nu att studera hur länge skyddet håller sig och avgör om det kommer att behövas en så kallad boosterdos, alltså en tredje dos, av vaccinet längre fram. De framhåller att deras resultat visar på en varaktighet av antikropparna och därmed stöder användandet av vaccinet.

Moderna har också pågående studier för att ta reda på hur bra deras vaccin fungerar mot mutationer av viruset. En studie, som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat om,  visar att skyddet mot den variant som först upptäcktes i Storbritannien är lika bra som skyddet mot den ursprungliga virusvarianten. Däremot ger vaccinet signifikant sämre skydd mot den variant som upptäcktes först i Sydafrika.

Moderna undersöker också om det går att förstärka skyddet mot nya varianter genom att lägga till en extra dos av vaccinet. Företaget arbetar också med att fram en vaccinkandidat specifikt riktad mot varianten från Sydafrika.

Eventuell tredje dos av Pfizers vaccin

Även Pfizer/Biontech har pågående studier där de tittar på hur länge vaccinets skydd håller. I början av april kom företaget med studieresultat om att deras vaccin visade ett bra skydd efter sex månader. Vaccinet har även visat sig vara effektivt mot både den brittiska och den sydafrikanska varianten av viruset.

När vaccinerade personer kan behöva en så kallad boosterdos av Pfizers vaccin vet forskarna ännu inte.

– Ett troligt scenario är att det sannolikt kommer att finnas ett behov av en tredje dos, efter mellan sex och tolv månader och därefter kommer det att behövas en årlig vaccination, men allt detta måste bekräftas. Och igen, varianterna kommer att spela en nyckelroll, har Pfizers vd Albert Bourla nyligen sagt till CNBC.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng