Annons
Utvecklar boostervaccin mot nya virusvarianter

Utvecklar boostervaccin mot nya virusvarianter

Företaget Moderna startar forskning om strategier för att öka vaccinskyddet mot nya varianter coronaviruset.

26 jan 2021, kl 11:01
0

Annons

Kan ett särskilt boostervaccin hjälpa oss att få tillräckligt skydd även mot nya varianter av covid-19-viruset? Det tror läkemedelsföretaget Moderna som nu startar forskning med detta mål.

Minskat vaccinskydd mot en ny variant

Moderna rapporterade i går resultat av en studie om hur bra företagets mRNA-vaccin skyddar mot två av de nya varianterna av viruset sars-cov-2. Studien visar att skyddet mot den variant som först upptäcktes i Storbritannien, VOC 202012/01, är lika bra som skyddet mot den ursprungliga virusvarianten. Däremot ger vaccinet signifikant sämre skydd mot den variant som upptäcktes först i Sydafrika, 501Y.V2. Studien har publicerats på en preprint-server i väntan på publicering i en vetenskaplig tidskrift.

Det var en laboratoriestudie där forskarna använde serum från människor och apor som vaccinerats med två doser av covid-19-vaccinet. De konstaterade att halten av neutraliserande antikroppar var så gott som oförändrad när det gällde virusvarianten från Storbritannien.

När det gällde varianten från Sydafrika såg forskarna dock en sexfaldig minskning av antikroppshalten, jämfört med halten av antikroppar mot tidigare varianter. Men företaget menar att det finns säkerhetsmarginal. Det innebär att antikroppsnivåerna ändå är tillräckligt höga för att skapa immunitet även mot denna variant.

Satsar på boostervaccin

Samtidigt sätter företaget in vad som kallas ”en extra försiktighetsåtgärd”. Moderna kommer  att undersöka om det går att förstärka skyddet mot nya varianter ytterligare. Dels genom att lägga till en extra boosterdos av vaccinet, alltså en tredje spruta. Och dels genom att ta fram en vaccinkandidat specifikt riktad mot varianten från Sydafrika. Den är tänkt att kunna ges som en boosterinjektion efter de två vaccinationerna med det nuvarande vaccinet.

– När vi försöker besegra COVID-19-viruset, som har skapat en världsomspännande pandemi, anser vi att det är absolut nödvändigt att vara proaktiva när viruset utvecklas, säger Stéphane Bancel, vd för Moderna, i ett pressmeddelande.

– För säkerhets skull kommer vi att utnyttja flexibiliteten hos vår mRNA-plattform till att utveckla en boosterkandidat mot virusvarianten som först upptäcktes i Sydafrika. Vi kommer att undersöka om den är effektiv för att förstärka immuniteten mot denna och andra potentiella framtida virusvarianter.

Boosterkandidaten är på väg in i prekliniska studier och en fas I-studie i USA planeras. Enligt Moderna förväntas boostervaccinet kunna kombineras med många andra covid-19-vacciner än företagets eget.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng