Hjärt-Lungfonden satsar på forskning om långtidscovid

Hjärt-Lungfonden satsar på forskning om långtidscovid

Forskare kan nu ansöka om anslag för studier om covid-19 kopplat till hjärt-, kärl- och lungsjukdomar.

26 jan 2021, kl 10:51
0

Kristina Sparreljung

Kristina Sparreljung

Åsa Kristoferson Hedlund

Åsa Kristoferson Hedlund

Fram till den 9 februari kan forskare på landets universitet och universitetssjukhus ansöka om anslag hos Hjärt-Lungfonden för forskning som handlar om covid-19 kopplat till hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. Anslagssumman är i nuläget tio miljoner kronor men kan bli större, uppger Hjärt-lungfonden. En del av budgeten kommer att reserveras till forskning om långtidscovid som har orsakat sena komplikationer på hjärta, kärl och lungor.

– Förutom alla som drabbas allvarligt av covid-19 finns en växande grupp patienter, såväl barn som vuxna, som utvecklar långtidssjukdom efter att initialt ha haft milda symtom. Vi vill därför bidra till att öka insatserna för covid-19 relaterad forskning i hjärta, kärl och lungor, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Även långtidpåverkan på andra organ kan ingå i forskningen, men forskningsplanen måste inkludera hjärta, kärl och lungor. Det gäller främst patienter som inte har vårdats på sjukhus, men som har fortsatta symptom som kan komma från olika organsystem i kroppen och symptom som är svåra att härleda.

Många drabbade av långtidscovid

Enligt Svenska covidföreningen är det ens stor grupp människor i Sverige som har drabbats av långtidscovid. Det går inte att säga hur många då det finns ett stort mörkertal då testkapaciteten inte har täckt behoven, enligt föreningen.

– Många som drabbades under våren är fortfarande sjuka och efter höstens ökade smittspridning ser vi fortfarande att vården saknar tillräcklig kunskap och beredskap att hantera de långtidssjuka i covid-19. Mer forskning krävs för att utreda och behandla långtidssymtomen av covid-19, säger Åsa Kristoferson Hedlund, ordförande för Svenska Covidföreningen.

Föreningen hoppas på att denna satsning ska leda till fler multidisciplinära mottagningar med forskningsanknytning runt om i landet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng