Annons
Nästan alla regioner nådde Stramas nationella mål

Nästan alla regioner nådde Stramas nationella mål

Den kraftiga minskningen av antibiotika på recept under fjolåret ledde till att 19 av 21 regioner nådde Stramas mål.

27 jan 2021, kl 10:22
0

Annons

Minskningen av antibiotika på recept började synas tidigt under pandemiåret 2020. Och som Läkemedelsvärlden rapporterat höll utvecklingen i sig under hela året. Nu redovisar Folkhälsomyndigheten slutsiffrorna för antibiotikaförsäljningen under fjolåret. Rapporten visar att den totala försäljningen minskade med 17 procent. Bland barn i åldrarna 0-6 år var minskningen nästan 44 procent.

Statistiken visar att den totala antibiotikaförsäljningen på recept 2020 minskade från 286 recept per 1 000 invånare och år till 237 recept per 1 000 invånare och år. Det nationella mål som Strama satt för arbetet mot antibiotikaresistens är 250 recept per 1 000 invånare och år. Alla regioner utom Gotland och Skåne nådde det målet under fjolåret.

Fysisk distansering en förklaring

Minskningen av antibiotika syntes i samtliga 21 regioner, men det är fortfarande stora skillnader mellan dem. Västerbotten ligger lägst med 201 recept per 1 000 invånare och Skåne högst med 261 recept.

– Det är positivt att se en så stor minskning i alla regioner och att nästan alla når Stramas 250-mål. 2020 var förstås ett mycket speciellt år, men vi ser inga tecken på att de som verkligen behövt antibiotika inte fått detta förskrivet, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Den totala försäljningen av antibiotika har minskat lite varje år sedan 2008, men att minskningen var så kraftig 2020 beror troligen på covid-19-pandemin.

– Den minskade försäljningen av antibiotika på recept beror sannolikt bland annat på den fysiska distanseringen och smittskyddsåtgärderna under covid-19-pandemin, som har medfört en minskad spridning även av andra infektioner, säger Malin Grape.

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen konstaterade i december att minskningen av antibiotika inte ledde till fler allvarliga bakterieinfektioner inte ökade under 2020.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng