Annons
Regeringen nappar på Läkemedelsverkets förslag

Regeringen nappar på Läkemedelsverkets förslag

Läkemedelsverket får i uppdrag att ta fram ett system som ger överblick över läkemedelsförsörjningen.

27 jan 2021, kl 11:46
0

Annons

Läkemedelsverket får gehör för sitt förslag om ett nytt nationellt informationssystem för att motverka kritiska brister på läkemedel och medicinteknik. Det framgår av ett kort pressmeddelande om att regeringen skjuter till 24,6 miljoner extra till Läkemedelsverkets arbete under 2021.

”Läkemedelsverket kommer bland annat att få i uppdrag att ta fram ett informationssystem som visar en nationell lägesbild för tillgång och efterfrågan på läkemedel och som ger överblick över lagerstatus, förskrivning och försäljning av läkemedel”, skriver regeringen.

Har efterlyst överblick

Detta är ett uppdrag som myndigheten har efterlyst i flera olika rapporter till regeringen de senaste åren. I en rapport i december lyftes, som Läkemedelsvärlden berättade, frågan på nytt. Denna gång i samband med en redovisning av intensifieringen av arbetet mot brist på läkemedel och medicinteknik under pandemin.

Pandemin har enligt myndigheten tydliggjort behovet av samlad överblick över såväl tillgång som efterfrågan på läkemedel. Läkemedelsverket föreslog att ett helt nytt informationssystem ska byggas upp som automatiserat ger fortlöpande nationella lägesbilder av lagerstatus, förskrivning och försäljning. Myndigheten ville vidare ha regeringens uppdrag att ansvara för ett sådant system i samarbete med E-hälsomyndigheten.

Och även om detaljerna i det kommande regeringsuppdraget ännu inte är kända står det klart att regeringen nu går på Läkemedelsverkets linje. Regeringen skriver att informationssystemet kommer att göra att Läkemedelsverket kan förstärka sitt arbete mot läkemedelsbrister. Dessutom kan systemet möjliggöra informationsdelning inom EU.

Beslutet om extramiljonerna bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.