Antalet fysiska apotek minskade 2021

Antalet fysiska apotek minskade 2021

I sin branschrapport för fjolåret konstaterar apoteksföreningen att minskningen var en brytpunkt.

31 mar 2022, kl 11:22
0

Annons

Antalet fysiska apotek i Sverige minskade under förra året till 1 411. Året före var siffran 1 433. Detta var första gången sedan omregleringen av apoteksmarknaden 2009 som apoteksbutikerna inte blev fler. E-handeln fortsatte däremot att öka och stod för hela tillväxten i branschen. Detta framgår av brranschrapporten om 2021 från Sveriges apoteksförening.

– Det är i större städer som antalet apotek har minskat, på mindre orter har antalet apotek i stället ökat något. För andra året i rad stod e-handeln för branschens tillväxt även om tillväxttakten avtagit. Närmare 30 procent av alla apoteksprodukter såldes via e-handel under 2021, säger apoteksföreningens vd Johan Wallér i ett pressmeddelande.

Apoteksföreningen konstaterar också att trots att öppenvårdsapoteken blev färre så är de fortfarande betydligt fler än vid omregleringen.

– Konkurrensen i branschen är stenhård, säger Johan Wallér.

Aktörerna på marknaden

På den svenska apoteksmarknaden finns i dag de fem rikstäckande kedjorna Apoteket AB, Apotek Hjärtat, Kronans Apotek, Apoteksgruppen och Lloyds Apotek. Apoteksgruppen drivs både som apotekskedja med helägda apotek och i franchiseform med cirka 30 apotek med enskilt ägande under samma varumärke.

Samtliga kedjor har såväl fysiska apotek som e-handel. Dessutom finns det tre renodlade e-handelsapotek: Apotea, Meds och Apohem. Det finns även drygt 40 enskilt drivna apotek där både fysiska apotek och e-apotek ingår.

Till detta kommer ApoEx som är den enda aktören i branschen som är helt inriktad på slutenvården.

Miljontals besök på fysiska apotek och i e-handeln

Sammanlagt hade apoteken cirka 140 miljoner fysiska och digitala kundbesök under 2021. Nästan 40 procent av besöken gjordes för att hämta ut receptbelagda läkemedel. Sveriges apotek expedierade totalt cirka 88 miljoner recept samt dosdispenserade läkemedel åt 225 000 kunder under 2021. Resterande drygt 60 procent av apoteksbesöken görs för att handla receptfria egenvårdsläkemedel och handelsvaror.

Försäljningen på hela apoteksmarknaden ökade under fjolåret med 3 procent till 65 miljarder kronor. Öppenvårdsapotekens försäljning ökade med 2,1 procent till 54 miljarder kronor. Av detta stod receptbelagda läkemedel för 72,4 procent, receptfria läkemedel för 8,4 procent och övriga apoteksvaror för 19,2 procent.

Satsar på annat än läkemedel

Branschrapporten beskriver lönsamhetsproblem för apoteken som enligt apoteksföreningen bland annat beror på en låg så kallad handelsmarginal (skillnaden mellan av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket fastställt inköps- och försäljningspris) på receptläkemedel. Dessutom råder en hård konkurrens på marknaden för egenvårdsläkemedel. Enligt rapporten ”finns en tydlig tendens” att apoteken försöker kompensera för dessa två faktorer genom att satsa på försäljning av övriga apoteksvaror.

”Övriga apoteksvaror har under såväl 2020 som 2021 svarat för den procentuellt sett högsta omsättningstillväxten jämfört med egenvårdsläkemedel och förskrivna varor. Skillnaden mot övriga segment har förstärkts ytterligare under 2021. Övriga apoteksvaror svarar vidare för en betydligt större andel av omsättningen i e-handelskanalen och utgjorde knappt 41 procent i denna kanal år 2021”, framhåller rapporten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng