Annons

Annonsen ifrågasätter och misskrediterar andra statiner

Anmäld: MSD
Anmälare: Pfizer
Ärende: Marknadsföring av Zocord
Ärendenr: IGM W375/01

23 feb 2002, kl 15:55
0

Annons

Under förra våren och sommaren införde MSD i Läkartidningen och Dagens Medicin ett flertal olika annonser med rubriken ?Zocord. En komplett statin? som Pfizer invänder emot.

Annonserna inleds alla med ?Ofta saknas något?, en stor bild och därefter uttrycket ?Men inte alltid?. Bilderna visar en bil utan hjul, en konservburk utan innehåll samt ett pussel med en saknad pusselbit. Pfizer tycker att annonseringen strider mot artikel 4 och 13 då uppsåtet enligt Pfizer är att påskina att endast Zocord är en komplett statin. Dessutom skriver Pfizer i sin anmälan att annonsen onekligen ger läsaren uppfattningen att Zocord intar en särställning i förhållande till andra statiner.

Under hösten annonserade även MSD för sin nya kombinationsprodukt Zocord+Asa med samma rubrik. Dessutom har pusselbilden använts i ett direktutskick till läkarkåren. Pfizer anser det uppenbart att MSD vill skapa en koppling till de tidigare annonserna.

I sin anmälan till IGM menar Pfizer att det enligt deras mening inte finns några fastlagda begrepp vad som skall utgöra grund för hur ett läkemedel ska anses komplett i förhållande till andra läkemedel. Pfizer lyfter vidare fram dokumentation för Lipitor som saknas för Zocord. Pfizer anser även att annonsen strider mot artikel 12 genom att jämförelsen inte är rättvisande i sin helhet.

MSD bestrider samtliga anmärkningar. Zocord är den statin som funnits längst i Sverige och är en av två som har dokumentation både på morbiditet och mortalitet, hälsoekonomisk dokumentation samt rekommenderas av Läkemedelsverket. Vidare anför MSD att man medvetet skrivit ?en komplett statin? och inte ?den kompletta statinen?. Det menar MSD är en begränsning i jämförelsen, liksom man valt att sätta komplett inom citationstecken med en asterisk intill ? hänvisande till vad företaget i detta fall menar med komplett (dokumenterad överlevnad i 4S, god effekt på samtliga lipidparametrar och en hög säkerhetsprofil). Avslutningsvis bestrider MSD att man skulle ha gjort någon jämförelse med konkurrerande preparat.

IGM anser att annonserna med rubrikerna ?Ofta saknas något?, ?Men inte alltid? samt ?Zocord. En komplett statin?, vid snabb och flyktig läsning, ger intryck att Zocord har något som andra statiner saknar. IGM köper inte heller MSD:s förklaring vad som menas med komplett ? även den ger intryck att Zocord har något som andra statiner saknar. Att ordet komplett försatts med citationstecken försvagar inte ordets betydelse, det finns flera IGM- och NBL-ärenden där det tagits upp.

IGM:s slutliga bedömning är att MSD har handlat i strid med god sed på läkemedelsinformationens område genom att bryta mot artiklarna 4, 12 och 13 i Regler för läkemedelsinformation. Därför åläggs MSD att betala en IGM-avgift om 50 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng