Ann Lindberg, färsk generaldirektör på Läkemedelsverket, är gäst i senaste avsnittet av Läkemedelspodden. Ann Lindberg tillträdde sin nya tjänst den 1 maj i år.
Närmast kommer hon från jobbet som generaldirektör på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
På bordet har Ann Lindberg ödesfrågor som antibiotikaresistens, läkemedelsbrist, höjd krisberedskap och utmaningar som ny EU-lagstiftning och att lyckas locka fler kliniska prövningar till Sverige.
Det är nog kul men också rätt jobbigt att vara generaldirektör för Läkemedelsverket. Hur kommer det sig att du tackade ja till jobbet?
– Jag har egentligen aldrig sett mig som någon form av karriärist. Jag drivs av att finnas på platser där jag får jobba med sånt som är viktigt för många i samhället och där jag har utrymme och mandat att driva förändring. Att vara generaldirektör är ett väldigt roligt jobb om man har såna drivkrafter.
– Läkemedelsverket är en fantastisk myndighet som jobbar med väldigt viktiga frågor.
”Respekt för att leda expertorganisationer”
Ann Lindbergs nya myndighet är nästan dubbelt så stor som hennes tidigare. Förutom att hon har fler medarbetare är det är en del andra praktiska skillnader. Exempelvis var hon så kallat enrådig som generaldirektör för SVA. Läkemedelsverket har en styrelse som tar beslut om exempelvis budget, större förändringar och föreskrifter.
– Och så ansvarar jag för den dagliga driften och inriktningen, kan man säga.
Samtidigt är likheterna stora, hon påpekar att hon går från en expertmyndighet till en annan.
– Jag har stor respekt för vad det innebär att leda just expertorganisationer. Jag tror att människor som besitter en stor och djup kompetens behöver ha utrymme för att utöva sin expertis.
– Man behöver känna tillit till att man kan sina saker och att man får möjlighet att utvecklas. Och det är nog det som jag tycker är väldigt roligt. Jag är i grunden väldigt tillitsfull som chef.
Ann Lindberg: ”Har utveckling i mitt DNA”
Ann Lindberg säger att hon har ”utveckling i sitt DNA”. Både i det stora med att ta sig an stora samhällsförändringar och i det lilla, att vardagsjobba lite bättre och smartare.
– Och det bejakar jag också väldigt gärna i organisationen. Lite trädgårdsmästare och lite fåraherde ändå, att sätta upp ramar åtminstone. För det är klart, att jobba i staten, då har man en del naturliga regelverk att förhålla sig till. Men framför allt att peka ut riktningen.
Att leda självständiga experter har sina utmaningar, konstaterar hon.
– Det finns säkert de som är väldigt besjälade av sitt uppdrag men kanske tycker att det är mindre kul med allt det är andra som det innebär att jobba på en statlig myndighet. Man ska tidredovisa, man ska göra det ena och det andra. Det har jag full förståelse för.
Samtidigt är det otroligt kraftfullt att ha så många experter som drar åt samma håll.
– Man kan få en fantastisk förflyttning när man har ett sånt maskineri, en sådan motor som Läkemedelsverket har.
Första veterinären som GD
Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat är Ann Lindberg den första veterinären på posten. Hon är den första icke-läkaren som blir generaldirektör vid Läkemedelsverket.
Ann Lindberg säger att hon, med sin bakgrund inom veterinärmedicin, epidemiologi och smittskydd, har ett brett och inkluderande synsätt.
– Det är ju kunskaper och erfarenheter jag har med mig i mitt sätt att se på saker och mitt sätt att uppmärksamma om perspektiv saknas.
Kan bli djurens röst
Djurens hälsa och läkemedelsanvändning påverkar människorna och vår gemensamma miljö. Och tvärt om. Det gäller inte minst när det handlar om arbetet mot antibiotikaresistens. Det kallas ibland One health.
– Det är lätt att One health blir lite fluffigt. Men jag tänker väldigt konkret på det som ett sätt att sätta sig ned och lösa saker tillsammans inför den här utmaningen vi står inför.
Lite grann kanske hon kan komma att verka som djurens röst.
– Vi människor har ju lätt för att sätta oss i centrum, lite antropocentriska. Men det är viktigt att lyfta in när vi faktiskt påverkar andra. Och så är det ju inte minst inom smittskyddet. Djur må ha smittor men det är människors beslut som driver smittspridning.
Blir det någon skillnad med en generaldirektör som med en bakgrund som veterinär jämfört med en general som är människoläkare?
– Jag tänker att det är mitt öga för saker som finns i gränslandet mellan människa och djur. Det kan vara mellan beredskap och hållbarhet, över huvud taget de här sakerna som rör sig i gränslandet. Det har jag jobbat rätt mycket med när det gäller smittskyddet, att få processer och mekanismer i de här gränslandet att fungera.
Förklarar tjusningen med fallskärmshopp
Ann Lindberg berättar också om vad hon hunnit lära sig om Läkemedelsverket som hon inte visste tidigare, om sina hjärtefrågor och hur Läkemedelsverket ska bli förbättra sitt arbete inom områden som exempelvis medicinteknik.
Läkemedelsverkets nya generaldirektör är också rekordsättare inom fallskärmshopp, förklarar tjusningen med sporten och hur det kan vara till nytta i arbetet. Du får också veta varför hon lyssnat på Läkemedelspodden för att förbereda sig inför sitt nya jobb.
Du kan lyssna på avsnittet direkt i spelaren här ovan. Du hittar också det här och tidigare avsnitt av Läkemedelspodden där poddar finns.
UPPDATERAD 3 JULI 2025