Annons

Amerikanska läkare uppmanas förskriva i förskott

Amerikanska pediatriska förbundet uppmanar nu de amerikanska barnläkarna att förskriva akuta p-piller i preventivt syfte.

26 nov 2012, kl 14:11
0

Annons

I Sverige är så kallade dagen efterpiller receptfria. Det är de inte för unga kvinnor i USA. För att underlätta för dem att undvika oönskade graviditeter uppmanar nu den amerikanska föreningen landets pediatriker att förskriva dagen efterpillren i förskott.

Eftersom det är förbjudet i USA att sälja akutpillren utan recept, menar förbundet att läkarna genom att förskriva recept preventivt hjälper unga flickor att snabbare få tag i pillret än om de måste uppsöka läkare först när de behöver det.

Akuta preventivpiller som stoppar ägglossning har varit en het politisk fråga i USA under nästan ett decennium. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA avslog 2005 receptfri försäljning av pillren. I december förra året hade myndigheten ändrat inställning och förordade receptfria försäljning utan åldersgränser. Men beslutet gick inte igenom alla instanser och flickor under 17 år måste fortfarande skaffa ett recept.

-Beslutet innebär att äldre kvinnor måste bevisa sin ålder när man behöver köpa ett akut p-piller och för tonåringar är recepttvånget ett stort hinder säger Susan Wood till nyhetsbyrån Reuters. Hon var tidigare  biträdande kommissionär för kvinnors hälsa vid FDA. Hon avgick när FDA sade nej till receptfria akut-piller.

Beslutet från American Academy of Pediatrics beskriver hon som viktigt.

-Det är inte ofta man hör en läkarorganisation säga att patienterna klarar sig bättre utan en läkares inblandning.