Annons
LmV i Almedalen
Många vill diskutera tillgång till nya läkemedel
Almedalen 2022.

Många vill diskutera tillgång till nya läkemedel

KRÖNIKA: Läkemedelsvärldens chefredaktör skriver om den första Almedalsveckan efter pandemipausen.

4 jul 2022, kl 12:01
0

KRÖNIKA: Läkemedelsvärlden är på plats under Almedalsveckan i Visby för att försöka fånga några av de läkemedelsfrågor som flyger i luften bland alla andra små och stora samhällsfrågor i det digra programmet.

Veckan drog i gång i går efter att 2020 ha varit inställd på grund av pandemin, och i fjol enbart digital. Det mesta verkar vara sig likt efter coviduppehållet och just detta tycker jag känns uppmuntrande. Trots att smittspridningen nu åter ökar i Sverige så samlas alla dessa människor i Visby för att diskutera samhällsfrågor och utbyta kunskaper. Pandemin är inte över men inte heller ny och oöverblickbar längre och samhällslivet kan gå vidare.

Kontrasterna viktiga för Almedalsveckan

Arrangörerna har i nystarten passat på att korta veckan och koncentrera programmet, men över 2 000 evenemang om nästan allt politiskt mellan himmel och jord är ändå en härlig guldgruva att gräva i. För partiledartalen i all ära – det intressantaste med Almedalen är ändå det enorma utbudet av seminarier och andra evenemang.

Kontrasten och variationen bland alla de ämnen och frågor som tas upp är som vanligt fascinerande. Jag hoppas få tid att oplanerat kunna slinka in och lyssna en stund på diskussioner om sådant som jag sällan eller aldrig tänker på annars. Som till exempel ”Kan hästnäringen rädda Östersjön?”. Eller ”Vad vill politiken med båtlivets utmaningar och möjligheter?”.

Och så finns ju alla de där hör- och tänkvärda programpunkterna som handlar om så stora och svåra frågor att jag till vardags knappt orkar tänka på dem. Vad sägs till exempel om ”Är partiernas klimatmål i linje med Parisavtalet?”, ”Att utveckla en europeisk demokrati” eller ”Hur skapar vi ett öppet och tolerant samhälle?”.

Tillgänglighet vanligt läkemedelstema

Men mest söker jag mig förstås till inslag som belyser läkemedelsfrågor, forskning och folkhälsa. Och det är några stycken visar sökningar i det digitala programmet, även om de rena vårdpolitiska frågorna tar en betydligt större plats. Det märks bland annat genom att läkemedel som sökord ger 40 träffar, ”life science” 22 träffar, medan ”vård” ger 345 träffar.

De läkemedelsanknutna evenemangen berör många olika frågor – allt ifrån vilken plats cannabis kan ha i det svenska samhället till ”framtidens apotek”. Men några återkommande teman går att urskilja. Bland annat vill ett flertal läkemedelsbolag, branschorganisationer och patientorganisationer belysa problematiken kring finansiering och tillgänglighet för nya dyrare läkemedel. En komplicerad och viktig diskussion som varken börjar eller slutar i Almedalen, men som förhoppningsvis kanske kan föras ett litet steg framåt genom samtalen här.

Läkemedelsvärlden återkommer med rapport om några av Almedalsdiskussionerna.