Farmaceutiska tjänster utomlands som inspiration

Farmaceutiska tjänster utomlands som inspiration

Under Almedalsveckan presenteras en sammanställning av internationella exempel på farmaceutiska tjänster. Tanken är att det ska ge inspiration till Sverige.

28 jun 2016, kl 08:51
0

Annons

Thony Björk.

En vidareutveckling av farmaceutiska tjänster på apotek är en het fråga där tankarna om hur apotek kan underlätta får vården går isär. Att förtydliga apotekens roll är en viktig del i apoteksutredningen och att se över hur apotekens roll kan utvecklas för en förbättrad läkemedelsanvändning.

Thony Björk, legitimerad apotekare och tidigare ordförande för Sveriges farmaceuter, har gjort en kunskapsöversikt av tjänster i andra länder. I sammanställningen har han fokuserat på apotek i Norden och Europa samt Australien och Kanada.

Han har gått igenom tjänster utöver bastjänster som apotek tillhandahåller i form av grundläggande kunskaper om läkemedels verkan och hur det ska hanteras. Tjänsterna är kopplade till receptläkemedel och läkemedelsanvändning.

I översikten ses Storbritannien som en stor inspiration med två tjänster som de utvecklat och har nationell ersättning för. Det handlar om nyinsättning av läkemedel och läkemedelsgenomgångar i syfte att förbättra följsamhet till ordination.

– Basuppdraget som apoteken har ska alla farmaceuter klara av, men för djupare farmaceutiska tjänster kanske det behövs någon form av certifiering och vidareutbildning med en fördjupning både kunskapsmässigt och pedagogiskt, säger Thony Björk.

I sammanställningen försöker han även beskriva hur ersättningarna kan se ut. Han menar att det i många fall finns en särskild utpekad ersättningstjänst, antingen nationellt eller privat ersättningssystem.

– Våra grannländer Norge, Danmark och Finland har liknande finansieringssystem och där är utvecklingen av farmaceutiska tjänster mer utbredd, säger Thony Björk.

Översikten som kommer att presenteras under Almedalsveckan tycker han ska ses som en inspirationskälla till utveckling av farmaceutiska tjänster i Sverige.

– Den kan ge inspiration till vad man kan genomföra i Sverige och hur man kan utnyttja akademisk kompetens på ett bättre sätt, säger han.

Thony Björk har själv deltagit i Almedalsveckan runt 15 gånger och tycker fortfarande att det är lika spännande.

– Konkurrensen kring seminarierna i Almedalen är stenhård och det är svårt att veta vilket intresse det finns för tjänster på apotek. Men generellt är Almedalen en oerhört inspirerande aktivitet där det är enkelt och okontroversiellt att föra samtal med politik och näringsliv om aktuella ämnen, säger Thony Björk.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng