Allvarliga kardiovaskulära händelser påverkas inte av azitromycin

Patienter som drabbats av hjärtinfarkt eller instabil angina vinner inget på att få antibiotika. Tanken att patienter som drabbats av dessa traumatiska händelser skulle ha en ökad risk för fler kardiovaskulära händelser, och att den risken skulle kunna minskas med azitromycin, förkastas av två nya studier.

19 mar 2002, kl 05:47
0

Annons

Vid American College of Cardiology presenterades på måndagen två studier som undersökte antibiotikabehandling (azitromycin) i patienter som drabbats av instabil angina eller hjärtinfarkt. Azitromycin anses inte bara ha antibakteriella utan även antiinflammatoriska egenskaper.

I AZACS-studien studerades 1 400 patienter i sex månader, hälften fick azitromycin och hälften fick placebo, som korttidsbehandling och tillägg till standardbehandling. 42 procent hade instabil angina och 58 procent hade haft en hjärtinfarkt. Primär endpoint var död, ickedödlig hjärtinfarkt eller revaskularisering. Ingen av grupperna föll ut signifikant åt något håll. Inget läkemedelsföretag sponsrade studien.

I WIZARD-studien undersöktes 7 700 patienter. Även de fick azitromycin som tillägg tillägg till standardbehandling, men under en längre tid. Behandlingsgrupperna liknade dem i AZACS-studien ovan och inte heller här utföll någon grupp med signifikant skillnad. Däremot utföll azitromycingruppen signifikant mot placebogruppen vad gäller biverkningar. Till exempel upplevde 8 procent diarré i den aktiva behandlingsgruppen men bara 1,4 procent i placebogruppen. Inte förvånande var frekvensen av infektioner mindre i den aktiva gruppen. Studien sponsrades av Pfizer.

Läs mer i nästa nummer av Läkemedelsvärlden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng