Aldrig bra

Bidil heter ett läkemedel i USA, som godkänts för svarta. Det är det första läkemedel som godkänts för en subpopulation, ett steg mot det som brukar kallas Personalised Medicine (individualiserad behandling). Att olika befolkningsgrupper har olika genspektra är välkänt, exempelvis från många asiaters brist på enzymet alkoholdehydrogenas. Men rastillhörigheten ger inte den bästa vägledningen; bättre […]

20 jan 2006, kl 19:26
0

Annons

Bidil heter ett läkemedel i USA, som godkänts för svarta. Det är det första läkemedel som godkänts för en subpopulation, ett steg mot det som brukar kallas Personalised Medicine (individualiserad behandling).

Att olika befolkningsgrupper har olika genspektra är välkänt, exempelvis från många asiaters brist på enzymet alkoholdehydrogenas. Men rastillhörigheten ger inte den bästa vägledningen; bättre vore att ett gentest istället för utseendet identifierade subpopulationen.

Men det bästa får inte bli det godas fiende. Det måste vara bättre att några människor får nytta av ett läkemedel än att inga får det.

Läkemedelsindustrin har länge fått på tafsen för att den enbart utvecklar så kallade blockbusters och struntar i mindre sjukdomsgrupper. Nu får de kritik för att de inte utvecklar läkemedel som alla kan ta.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng