Äldre epilepsiläkemedel ökar risken för hjärtsjukdomar

Fenytoin och karbamazepin ökar kolesterolhalterna i blodet och därmed
risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en studie som
publicerats online i Annals of Neurology.

20 mar 2009, kl 11:03
0

Behandlingen med gamla beprövade epilepsiläkemedel kan vara på väg att omvärderas. Amerikanska forskare vid Thomas Jefferson University har undersökt 34 patienter som tidigare fått antingen fenytoin eller karbamazepin men var på väg att byta till lamotrigin (Lamictal) eller levetiracetam (Keppra). De senare är nyare läkemedel som inte påverkar kroppens metabolism i lika stor utsträckning som fenytoin och karbamazepin. Studien har finansierats av Epilepsy Foundation of America.

Forskarna ville se ifall bytet påverkade patienternas totala kolesterolhalter och halterna av LDL-kolesterol och triglycerider. Mätningarna gjordes innan patienterna började ta lamotrigin och levetiracetam och sex veckor efter. Det visade sig att halterna av kolesterol, LDL-kolesterol, och triglycerider minskade avsevärt efter läkemedelsbytet.

Scott Mintzer, forskaren som ledde studien, anser att effekten berodde på att patienterna slutat ta äldre läkemedel. Han säger även att dessa resultat kan påverka behandlingen av de epilepsipatienter som kan komma att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, men fler jämförande studier behövs.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng