Svårare att få patent förlängda

Europeiska patentmyndigheten ställer allt tuffare krav på företag som vill utvidga sina patent på läkemedel. Samtidigt ökar antalet ansökningar till myndigheten. Fenomenet ökar pressen på företag som står inför stora patentutgångar.

20 mar 2009, kl 12:20
0

Under 2008 tog EU:s patentmyndighet, EPO, emot 146 000 ansökningar från läkemedelsföretag. Det är en ökning med 3,56 procent från året innan viket inte är anmärkningsvärt. Det som visar på en förändring är att över hälften av dessa fick avslag vilket är fler än tidigare. Anledningen är att EU arbetar med att skärpa kraven för att ett patent ska kunna bli utvidgat.

Fram till år 2014 står flera läkemedelsföretag inför det faktum att flera patent på storsäljande läkemedel är på väg att gå ut. Ett sätt att förlänga livscykeln på dessa är att försöka förlänga patentet, något som kallas ?evergreening?.

Alison Brimelow, chef för EPO, säger till tidningen Pharmafocus att kraven för patent har blivit hårdare.
– Det är en viktig del av arbetet att vi försäkrar oss om att de patent som ges är relevanta, säger hon.

Ett utvidgat patent kan ges till företag som till exempel tillhandahåller en ny beredningsform eller ett nytt administreringssätt för ett befintligt läkemedel. Men de skärpta kraven innebär att dessa ska vara innovativa och innebära en avgörande skillnad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng