Alarmerande viktökning efter antipsykotisk behandling

En stor majoritet av deltagarna i en framåtblickande studie av patienter med behandlad psykossjukdom uppvisar enligt preliminära resultat klinisk övervikt.

23 maj 2005, kl 17:51
0

Studien, som leds av överläkare Urban Ösby med flera vid Karolinska institutet, inleddes i januari, men redan idag presenteras de första resultaten vid en internationell psykiatrikonferens.

Av de 102 först rekryterade patienterna har 50 procent av männen och 60 procent av kvinnorna ökat i vikt med mer än tio kilo efter att de påbörjat antipsykotisk behandling. 82 procent av männen och 62 procent av kvinnorna i studiegruppen är överviktiga.

Studiens syfte är att utreda metabola risker hos patienter med långvarig psykossjukdom, som kan ha att göra med läkemedelsbehandling, livsstilsfaktorer eller genetiska faktorer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng