AI-metod kan ge säkrare bröstcancerdiagnoser
Tre av forskarna bakom KI-studien. Från vänster Johan Hartman, Mattias Rantalainen och Yinxi Wang, Karolinska institutet. Foto: Stefan Zimmerman.

AI-metod kan ge säkrare bröstcancerdiagnoser

Forskare vid KI har utvecklat en metod som skulle kunna ge en mer individanpassad behandling.

30 sep 2021, kl 08:35
0

Annons

Forskare från Karolinska institutet har utvecklat en metod, baserad på artificiell intelligens, AI, som i en studie har visat sig kunna öka precisionen i diagnostiken av bröstcancer. Resultatet har publicerats i Annals of oncology.

Individanpassad behandling

Varje år drabbas cirka två miljoner kvinnor i världen och 9 000 kvinnor i Sverige av bröstcancer. När en sådan diagnos har ställts tas vävnadsprover av tumören som graderas av en patolog. Tumören klassas sedan som antingen en lågrisktumör (grad 1), mellanrisktumör (grad 2) eller högrisktumör (grad 3). Utifrån detta kan läkaren sedan avgöra vilken behandling patienten ska få.

– Ungefär hälften av bröstcancerpatienterna har en grad 2-tumör, vilket dessvärre inte ger någon tydlig vägledning om hur patienten ska behandlas. Detta medför att en del av patienterna överbehandlas med cellgifter, medan andra riskerar att underbehandlas. Det problemet har vi försökt hitta en lösning på, säger Yinxi Wang, doktorand vid Karolinska Institutet och förstaförfattare av den nu aktuella studien, i ett pressmeddelande.

Det forskarna nu har gjort är att utvärdera den AI-metod som de har utvecklat för att se om den kunde ge en bättre diagnostik vid bröstcancer, vilket den alltså visade sig göra. AI-metoden för vävnadsanalys kan därmed förhoppningsvis leda till en mer individanpassad behandling för personer med mellanrisktumörer.

Metoden delar in mellanrisktumörer i två undergrupper, en lågriskgrupp och en högriskgrupp, med en tydlig skillnad i risk för återfall. När forskarna jämförde denna indelning med det faktiska utfallet för de granskade tumörerna så såg de indelningen stämde bra. De tumörer som metoden hade placerat i högriskgruppen ledde tre gånger så ofta till återfall som tumörerna i lågriskgruppen.

AI-metoden känner igen särdrag

Den retrospektiva observationsstudien innefattar kvinnliga patienter med invasiv bröstcancer som primär diagnos från fyra olika studier. Studien är baserad på mikroskopibilder från över 2 800 tumörer. AI-modellen har tränats för att känna igen särdrag i mikroskopibilder från patienter med lågrisktumörer och högrisktumörer.

AI-metoden är ännu inte redo att användas i kliniskt bruk men en produkt, som forskarna siktar på att få regulatoriskt godkänd, är under utveckling i det nystartade bolaget Stratipath AB som har stöd av bland annat KI innovations. Forskarna fortsätter nu att utvärdera metoden med förhoppningen att det ska finnas en färdig produkt under 2022.

Även en tidigare studie vid Karolinska institutet har visat att AI-algoritmer ger träffsäkra bröstcancerdiagnoser, vilket Läkemedelsvärlden har skrivit om.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng