Annons

Actar satsar på inflammation och Parkinson

Det nystartade läkemedelsföretaget Actar lättar nu på förlåten till sina forskningsprojekt. I september investerade Industrifonden 3,7 miljoner kronor i bolaget, som har en unik akademisk förankring.

26 sep 2002, kl 19:15
0

Annons

Läkemedelsföretaget Actar, som startades i fjol med pengar från fem universitet, KTH och Teknikbrostiftelsen, har rönt ett stort intresse bland läkemedelsforskare på universiteten.

Företaget, som satsar på tidig läkemedelsutveckling för senare utlicensiering, har sedan starten utvärderat 45 akademiska projekt med läkemedelsanknytning.

? Den genomgående höga kvaliteten på projekten har varit imponerande. Vi har nu identifierat de 4-5 projekt som vi tror har störst utvecklingspotential och börjat arbeta med två av dessa, säger Göran Häss, vd på Actar.

Nytt receptorkomplex

Ett av de utvalda projekten är inriktat på Parkinsons sjukdom och startades i februari 2002. Projektets måltavla är ett tidigare oexploaterat, CNS-selektivt receptorkomplex inom dopaminsystemet.

? Det första halvårets projektarbete utvärderades nyligen och resultatet var positivt, säger Göran Häss.

I september startade företaget ett andra projekt, som avser att identifiera nya metoder för antiinflammatorisk behandling hos patienter med astma, inflammatorisk tarmsjukdom och psoriasis.

? Angreppspunkten här är de vita blodkropparnas migration till områden med inflammation, säger Göran Häss.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng