Annons

Acetylsalicylsyra kopplad till minskad risk för magcancer

Läkemedel av typen NSAID kan minska risken att drabbas av en viss typ
av magcancer med en tredjedel. Allra är det med acetylsalicylsyra
enligt en metaanalys som publicerats i British Journal of Cancer.

9 feb 2009, kl 14:05
2

Annons

Studien har letts av amerikanska forskare vid National Cancer Institute of America och är en metaanalys där forskare analyserat data på 3 11 115 personer i sju år. Studiedelatagarnas förbrukning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) ett år innan studien började kartlades.  Syftet var att undersöka sambandet mellan NSAID och en minskad cancerrisk, något som visats i tidigare studier.

Av deltagarna uppgav 73 procent att de tagit acetylsalicylsyra och 56 procent andra NSAID-preparat minst en gång tolv månader innan studiens början. En fjärdedel uppgav att de tog acetylsalicylsyra dagligen och tio procent att de tog andra NSAID dagligen. Efter sju år såg forskarna att risken att drabbas av magcancer bland dem som tagit acetylsalicylsyra var sju per 100 000 personår och elva per 100 000 personår för de som inte gjort det. Även andra typer av NSAID minskade risken attd rabbas av magcancer med 32 procent.

Christian Abnet, en av forskarna som lett studien, skriver i en kommentar att resultaten är vikiga eftersom dödligheten i magcancer är hög och det behövs sätt att förebygga sjukdomen. Samtidigt menar Lesley Walker, på Cancer Research i Storbritannien till BBC att biverkningarna med NSAID inte ska bortses från och att det är alldeles för tidigt att rekommendera någon att ta sådana läkemedel i syfte att skydda sig från cancer.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Frågan är om det egentligen kanske är så att den naturliga salicylsyran är det “verksamma” ämnet här. Alltså genom att dricka älggrässaft minskas inflammationer och således även risken för vissa cancerformer.

  2. Vilket av de preparat som finns på marknaden är lämpligast att
    ta i förebyggande syfte. Tabletterna innehåller 500 mg och
    behovet är 75 mg. Då skulle man behöva dela en tablett i
    6 delar ?!! Hur fixar man det på ett bra sätt ?