Annons

Abbotts patent på hiv-medicin upphävt i Brasilien

En brasiliansk domstol har ogiltigförklarat Abbotts patent på hiv-läkemedlet Kaletra. Det innebär att ett nationellt företag kan börja tillverka läkemedlet till halva priset för det nationella hiv-programmet.

27 mar 2012, kl 12:39
0

Annons

Den federala domstolen i Rio de Janeiro har beviljat en begäran från en brasiliansk generikatillverkare att ogiltigförklara Abbotts patent på Hiv-läkemedlet, enligt Pharma Times.

Kaletra som är ett
kombinationspreparat med ritonavir och lopinavir används i det brasilianska programmet för behandling av sjukdomen. Mer än 40 000 människor behandlas och medicineringen står för ungefär 16 procent av utgifterna för det nationella programmet mot hiv och hepatit.
Så länge patentet existerat i Brasilien har myndigheterna bara kunnat köpa Abbotts produkt, trots att generika godkänt av WHO funnits tillgängliga på den internationella marknaden till halva priset.

Sedan slutet av
2005 pågår i Brasilien en tvist mellan företaget och regeringen om att utfärda en tvångslicens för läkemedlet. Men nu har alltså domstolen helt enkelt ogiltigförklarat Abbotts patent.