Annons

Högutbildade använder mer antibiotika

Bättre socioekonomiska förhållanden ger ökad användning av antibiotika jämfört med andra grupper. Det visar en avhandling vid Lunds universitet.

14 maj 2003, kl 12:32
0

En analys i Malmö av sambanden mellan socioekonomiska förhållanden och användning av de fem största läkemedelsgrupperna bland personer 15-64 år visade att för fyra av dem korrelerade användning med ett relativt högt sjuktal, större andel av utländskt ursprung, hög andel arbetare, låg medelinkomst och hög andel med socialbidrag. Det gällde medel vid sjukdomar i nervsystemet, cirkulationsorganen, matsmältningsapparaten och andningsorganen.
För antibiotika däremot var bilden den omvända. I områden med en förmånlig socioekonomisk situation sågs en högre användning av antibiotika.
En separat studie visade att användningen av antibiotika bland förskolebarn och skolbarn också var höst i områden med goda socioekonomiska förutsättningar.
Enligt Karin Henricson, vid Malmö Universitetssjukhus som gjort avhandlingen, speglar skillnader i antibiotikaförskrivning faktorer som föräldrars utbildningsnivå.