Annons

VI TYCKER: Vad tycker du om direktiven till den nya apoteksutredningen?

Läkemedelsvärldens tyckarpanel kommenterar direktiven till Lars Rejes apoteksutredning.

29 jan 2007, kl 16:15
0

Richard Bergström, vd, Läkemedelsindustriföreningen:

Även om det första utkastet innehöll en del tokigheter är de antagna direktiven ganska bra. Det är bra att man tar upp alla aspekter kring monopolet och inte uttrycker förutfattade meningar. Jag hade dock hoppats att det skulle bli mer fokus på vad farmacevterna kan bidra med för att få en bättre läkemedelsanvändning. Jag undrar även hur en utredare skall klara av allt detta på så kort tid ? och dessutom på deltid (20 procent)? Men kanske är Lars Reje en utredningarnas Superman….


Steinar Höeg, vd, Astrazenecas marknadsbolag:

Jag konstaterar att i tillägg till att utreda apoteket och hur det skall se ut har utredaren även fått i uppdrag att utreda både närings- och forskningspolitiken inom läkemedelssektorn. Ett mycket stort uppdrag för en person att utreda på kort tid. Vi ser gärna att regeringen tar ett helhetsgrepp för vår sektor då Sverige spelar en viktig roll både för vårt företag och hela sektorn. Men att styra vår sektor utifrån en omreglering av apoteksmonopolet blir fel.


Cecilia Bernsten, ordförande, Sveriges Farmacevtförbund:

Direktiven är inte så bra som de hade kunnat vara om fler haft möjlighet att påverka utformningen. De är dock betydligt bättre än det utkast vi såg. Det som saknas i direktiven är helhetsperspektivet på läkemedelsanvändningen, och en analys av läkemedlens plats i hälso- och sjukvårdssystemet. Det är bra att utredningen ska ha ett patient- och konsumentperspektiv, i synnerhet om det leder fram till ett tydligt läkemedelspolitiskt mål och ett starkare fokus på hur man kan förbättra användningen av läkemedel. Det är genom att förbättra användningen som man kan minska kostnader och mänskligt lidande.


Bodil Ericsson, Sveriges kommuner och landsting:

Landstingen arbetar fokuserat med att integrera läkemedel i vården. Under senare år har man kommit långt, men mycket återstår. Beroende på hur direktiven tolkas, kan det arbetet förstärkas eller spolieras. Den för oss självklara närheten och samverkan mellan vård och läkemedelshantering är inte tydlig i direktivet. Marknadsperspektivet är mer i fokus än hälsoperspektivet. Dessutom tycks uppdragen att öka tillgänglighet och minska konsumentens kostnad utan att öka förmånskostnaden svår att kombinera.


Carina Jansson, ordförande Farmaciförbundet:

Det är bra att man håller ihop receptbelagt och receptfria läkemedel i första fasen av utredningen. Däremot är vi oroade över att direktiven klart och tydligt säger att receptfria läkemedel ska ut i vanliga handeln och säljas utan kompetens i den andra fasen av utredningen. Vi anser att läkemedel bör säljas med kompetens och tillgång till rådgivning för att undvika felanvändning.
Vi anser att Lars Reje har fått ett stort och svårt uppdrag som ska lösas på väldigt kort tid. Apoteket AB är ett komplext företag och det finns många saker som ska lösas: Giftinformationscentralen, e-recept, receptregistret, högkostnadsdatabasen, läkemedelsförteckningen och så vidare.
Det gäller verkligen för utredaren att tänka efter ordentligt innan han lämnar ifrån sig ett förslag till regeringen om framtida Apoteksverksamhet.