Annons

Även gamla utredare kritiska till nya direktiv

En omöjlig uppgift. Det blir omdömet om den nya apoteksutredningen när två gamla utredare får säga sitt.

29 jan 2007, kl 16:20
0

Anders Lönnberg, som utredde försäljningen av nikotinläkemedel åt den förra regeringen, tvivlar på att den nya utredningen kommer att lyckas med sitt uppdrag.

? Det är omöjligt att både öka tillgängligheten och sänka priserna. Vi har redan Europas näst lägsta priser på läkemedel och ökad tillgänglighet kostar pengar. Målsättningarna går inte ihop.

Det sa han på Sveriges Farmacevtförbunds temadag om framtidens läkemedelsförsörjning den 17 januari.
Anders Lönnberg ser dessutom en risk för ökade priser efter en avreglering.

? Det nuvarande systemet har fått igång en bra konkurrens mellan läkemedelsföretagen i jakten på att sälja billiga generika. Idag kommer den prissänkningen patienterna och samhället till godo, i en avreglerad marknad är risken stor att de pengarna istället äts upp av fler mellanhänder.
När det gäller tillgängligheten tror han inte heller att problematiken egentligen är så stor.

? Det vanligaste problemet är att många vill kunna köpa sin nässpray i närbutiken. Och just den biten är inte så svår att lösa.


Utred läkemedelsförmånerna
Att det är svårt att kombinera ökad tillgänglighet och prissänkningar håller en annan före detta utredare, Ulf Janzon, med om. Han var sekreterare i utredningen som gjordes under tidigt nittiotal under ledning av Margit Gennser.

? Det är mycket som har ändrats sedan dess, men jag tycker fortfarande att det är viktigt att se över de system som omger läkemedelsförmånerna. Man skulle kunna göra mer för att läkemedelsinnovationer kommer ut snabbare i vården. Vi hade också en del förslag om olika försäkringssystem som jag tycker man borde titta på igen.