Annons

EMA kritiseras för slutenhet

I en artikel i British Medical Journal kritiserar två danska
forskare den europeiska myndigheten EMA för att inte vara öppen. De
hävdar att genom att inte släppa på data om läkemedel gynnas
läkemedelsföretagen medan patienternas riskeras.

12 maj 2011, kl 12:05
0

De båda forskarna, Peter Gøtzsche och Anders Jørgensen, är verksamma vid det nordiska Cochranecentret i Danmark och är starkt kritiska till den europeiska myndigheten EMA. I en artikel i British Medical Journal, BMJ, beskriver de hur de under flera år försökt få ut data om två antiobesitasmedel, det nu tillbakadragna, Acomplia (rimonabant) från Sanofi-Aventis och Xenical (orlistat) från Roche.

Inte förrän forskarna vänt sig till EU:s ombudsman, som riktade kritik mot EMA, fick de tillgång till informationen. I sin artikel skriver forskarna att dessa data var av stor vikt för patienter eftersom viktminskningsmedel är kontroversiella och kan medföra allvarliga biverkningar. Enligt dem var EMA:s argument att inte lämna ut de handlingarna att det skulle underminera kommersiella intressen och att de inte var av allmänintresse. Efter kritik från ombudsmannen blev handlingarna offentliga.

Peter Gøtzsche och Anders Jørgensen skriver vidare att det är fundamentalt fel att en regulatorisk myndighet ska sätta kommersiella intressen före patientsäkerheten och kräver en förändring av administrationen. I en kommenterande artikel skriver Andrew Vickers från Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York att systemet som det är idag är ?trasigt och måste repareras?.

De senaste åren har EMA kritiserats från flera håll för att inte vara tillräckligt transparent. Från myndigheten menar att man att man har arbetat och arbetar på att ändra detta.