Hemliga dokument om Seroquel släpps

I USA pågår en omfattande juridisk process där företaget Astrazeneca
misstänks ha drivit en kampanj för att få läkare att förskriva
preparatet Seroquel utanför godkänd indikation. Nu har en mängd
tidigare hemliga dokument blivit offentliga i samband med rättegången.

26 maj 2009, kl 11:53
1

Annons

Seroquel (quetiapin) är godkänt i USA för behandling av schizofreni, bipolär depression och de maniska episoderna vid bipolär sjukdom. I USA pågår sedan en tid juridiska processer där privatpersoner stämt Astrazeneca för att medvetet ha undanhållit negativa effekter av läkemedlet.

I förra veckan gick ett antal advokatbyråer som representerar patienterna ut med ytterligare anklagelser om att företaget medvetet ska ha fört en felaktig marknadsföring för preparatet under tidigt 2000-tal. De anklagande advokaterna hävdar att företaget uppmanat läkare att förskriva Seroquel mot sjukdomar som preparatet inte var godkänt för.

Enligt amerikanska medier har dokument i form av bland annat e-post hittats där högt uppsatta personer haft för avsikt att marknadsföra Seroquel till barn och äldre, trots att det inte är godkänt i dessa åldergrupper. Flera av dessa dokument släpptes i samband med förundersökningen.

En talesperson för Astrazeneca i USA, Tony Jewell, säger till Washington post att företaget emotsätter sig anklagelserna och att dokumenten var en del i arbetet med att få Seroquel godkänt för ytterligare indikationer.  

Det har stormat en hel del runt Seroquel den senaste tiden. Astrazeneca har dragit påsig omkring 15 000 stämningar från amerikaner som säger sig ha drabbats av biverkningar som viktuppgång och diabetes efter att ha använt läkemedlet. Den första rättegången inleds den 29 juni i Delaware.

I Sverige är Seroquel (quetiapin) godkänt för behandling av schizofreni och maniska perioder vid bipolär skujdom. Seroquel depot (quetiapin fumarat) är godkänt för behandling av schizofreni, bipolär depression och de maniska episoderna vid bipolär sjukdom.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer