Återbäring dämpar fortsatt kostnadsökningarna

Återbäring dämpar fortsatt kostnadsökningarna

Läkemedelsföretagen kommer i år att betala drygt 3,2 miljarder i återbäring till regionerna, rapporterar TLV.

17 jun 2019, kl 14:51
0

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har lämnat en uppföljningsrapport till regeringen om läkemedelskostnaderna 2019. Rapporten omfattar förmånsberättigade receptläkemedel i öppenvården. Totalkostnaden för förmånsläkemedel fortsätter att successivt öka och ligger omkring 30 miljarder kronor per år.

TLV framhåller dock i rapporten att de trepartsförhandlingar som startades 2014 bromsar ökningen. Detta genom överenskommelser om att bolagen ska lämna en viss del av läkemedelskostnaden i återbäring till regionerna och staten. För närvarande finns överenskommelser om sådan återbäring för 49 läkemedel. År 2019 beräknas den återbäringen hamna på 3,2 miljarder kronor, nästan en halv miljard mer än i fjol.

Ett område där effekten av återbäringen syns tydligt är läkemedel mot hepatit C. Antalet patienter som fick hepatit C-behandling var tre gånger högre 2018 än 2017, men tack vare återbäringen minskade regionernas kostnad för dessa läkemedel med 181 miljoner i stället för att öka.

Därför var det i stället andra läkemedel som stod för de största kostnadsökningarna. Dessa var onkologiska läkemedel, nya orala koagulantia vid förmaksflimmer samt glukossänkare vid diabetes (exklusive insulin).

Kostnaderna för dessa tre grupper ökade med drygt 900 miljoner kronor, inklusive återbäring, 2017-2018.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng