Annons
EMA till Amsterdam
Amsterdam blir ny hemvist för EMA med sina 900 anställda.

EMA till Amsterdam

Den europeiska läkemedelsmyndighetens nya hemland kommer att bli Nederländerna. Det beslutade unionens länder efter en omröstning i tre steg.

20 nov 2017, kl 18:10
0

Annons

Att Sverige var ute stod klart redan efter första omröstningen. Sverige kom då på sjätte plats, ett poäng efter Barcelona. De fyra städer som fick flest poäng i första omgången var Milano, Köpenhamn, Amsterdam och Bratislava.

I en andra omröstning åkte Köpenhamn ut. Kvar fanns Milano och Amsterdam. Enligt flera nyhetskällor ska det sista steget ha avgjorts genom lottning, efter att omröstningen lett till lika antal röster, 13-13, för båda städerna.

En av de svenska politiker som var snabbast ut och kommenterade Sveriges förlust var Annie Lööf (C). “Sverige ligger i absolut framkant när det gäller life science och det är därför synd att myndigheten inte hamnar i Sverige. Det hade varit bra för forskning och konkurrenskraft och för att sätta Sverige än mer på kartan”, skrev Annie Lööf på Twitter.

Senare kommenterade även EU-minister Ann Linde, som var den som röstade för Sveriges del. “Vi är många som arbetat hårt med Sveriges kandidatur och som önskat ett annat resultat. Jag tror att Amsterdam klarar av att upprätthålla patientsäkerheten på EMA. Lycka till!” twittrade EU-ministern.

Nu blir det alltså Amsterdam som får husera den prestigefulla myndigheten, som sysselsätter närmare 900 framför allt mycket högutbildade personer och tar emot omkring 40 000 besökande om året. EMA genererar omkring 400 hotellnätter per dygn. De anställda som kanske inte själva önskat att lämna London kan i alla fall se fram emot färre timmar i ett enormt tunnelbanesystem, och fler på cykel.

Texten uppdateras.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng