NSAID kan öka överlevnad vid kolorektalcancer

NSAID kan öka överlevnad vid kolorektalcancer

Studie visar att patienter som tog antiinflammatoriska läkemedel efter diagnos hade längre överlevnad.

19 jun 2017, kl 08:13
1

Det är en stor registerstudie med patienter från USA, Australien och Kanada som publiceras i tidskriften Journal of Clinical Oncology som visar på samband mellan intag av antiinflammatoriska läkemedel och en ökad överlevnad hos patienter med kolorektalcancer.

I studien har 2 419 patienter mellan 18 och 74 år följts under en tidsperiod med medianvärdet 10,8 år. Patienterna fick alla diagnosen kolorektalcancer under perioden 1997-2008. Patienterna har vid inskrivning i studien och vid en femårskontroll fått lämna uppgifter om hälsotillstånd, livsstilsfaktorer, medicinering och en rad ytterligare faktorer. Forskarna har också registrerat typ av tumör.

Omkring 30-40 procent av patienter med kolorektalcancer har nämligen en mutation i genen KRAS i tumörcellerna. Mutationen gör att ett protein är ständigt aktivt, vilket gör tumören resistent mot vissa behandlingar. En majoritet av patienterna har alltså ingen mutation i genen.

Patienterna sorterades in i fyra grupper: de som tog NSAID både före och efter att de fått sin cancerdiagnos, de som började med NSAID efter diagnos, de som tagit men slutade med NSAID när de fick sin diagnos, och de som inte tog NSAID alls. I hela gruppen tog 42 procent regelbundet någon form av NSAID.

Studien utfördes vid Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle och tre ytterligare kliniker i USA, Australien och Kanada. Överlevnad och död i den studerade gruppen undersöktes genom dödsorsaksregister.

Under uppföljningstiden inträffade 381 dödsfall, varav 100 relaterade till kolorektalcancer. Jämfört med patienter som inte använde NSAID alls hade den grupp som började ta NSAID efter att de diagnostiserats bättre överlevnadsstatistik, både sett till alla dödsorsaker och relaterat enbart till kolorektalcancer. Särskilt markant var skillnaden hos dem som började medicinera med acetylcalisylsyra, där överlevnaden ökade med 40 procent jämfört med gruppen som inte tog NSAID över huvud taget. Men sambandet mellan NSAID-medicinering efter diagnos och ökad överlevnad fanns bara hos patienter utan KRAS-mutation.

– Flera andra studier har påvisat ett samband mellan NSAID och en minskad risk att få kolorektalcancer. Det här är den första studie som undersöker hur tidpunkten för NSAID-medicinering i relation till cancerdiagnosen och tumörtyp kan påverka skillnaden i överlevnad, säger Polly Newcomb, artikelförfattare och epidiomolog vid Fred Hutchinson Cancer Research Center, i en kommentar.

– Resultaten borde få igång samtal mellan patienter och deras läkare, fortsätter hon. NSAID är ju en etablerad behandling för att förhindra hjärtkärlsjukdom. Deras nytta för att minska risk för cancer förtjänar att studeras på liknande vis.

Två av studiens begränsningar är att data om NSAID-användning bygger på självrapporteringar från patienterna och att patientgruppen som studerats endast var patienter med lång tids överlevnad. Forskarna drar därför slutsatsen att i gruppen långtidsöverlevande kolorektalpatienter utan KRAS-mutation, var regelbundet användande av NSAID-läkemedel efter diagnos associerat med en signifikant förlängd överlevnad.

– Vi är precis i början av processen för att förstå mekanismerna med NSAID i tumörutveckling. Det är väldigt spännande, säger Xinwei Hua, studiens förstaförfattare och epidemiolog vid Fred Hutchinson Cancer Research Center, i en kommentar.

Forskningen finansierades av The National Cancer Institute. En av artikelförfattarna har rapporterat ägarskap i läkemedelsbolaget CVS Health and Gilead. En annan artikelförfattare har ett patent på acetylsalicylsyra för en behandling av kolorektalcancer.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. I mitten på 90-talet fick apoteksstäderskans man kolonrektalcancer. Hon berättade för mig att det var lite kritiskt. Jag sa åt henne att jag skulle nog prövat acetylsalicylsyra tabletter, som verkar ha viss effekt mot denna cancerform om inte läkarna kan erbjuda något bra. Hon var dock skeptisk mot detta och han dog efter några månader.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng