Annons

150 000 har ont i huvudet av för mycket värktabletter

Kanske lider 150 000 svenskar av kronisk huvudvärk orsakad av värktabletter. Det är en uppskattning som forskare vid enheten för socialmedicin vid Göteborgs universitet gjort rapporterar DN idag.

19 maj 2010, kl 11:04
2

Annons

Att en överkonsumtion av värktabletter kan orsaka kronisk huvudvärk är en känd biverkan, men att de skulle vara så många som 150 000 har inte tidigare redovisats.
? Det är första gången vi tittar på detta i en större svensk studie, säger Pernilla Jonsson apotekare och doktorand vid Göteborgs universitet.

I studien har forskarna genom sifo ställt frågor om huvudvärk och läkemedelskonsumtion till 45 000 svenskar. Det vanligaste är att användning av receptfria läkemedel lett till sjukdomen, mest använt är Alvedon.
De flesta frågorna i undersökningen ställdes förre reformen med OTC-försäljning i handeln trädde i kraft.
? Man vet inte vad den ökade tillgängligheten har för effekt, men man kan ana att överanvändningen ökar, säger Pernilla Jonsson till DN.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hur många av dessa “missbrukare” av värktabletter dricker för mycket kaffe? Har man haft variabeln koffein under kontroll?

  2. För läkemedelsbolagen är det en kassako eftersom det handlar om ett medel mot huvudvärk som skapar huvudvärk. Alltså en produkt som skapar ett behov för produkten!

    Det finns en metod som bygger på konceptet att huvudvärk kan utlösas av att man biter ihop med käkarna för mycket och för att bryta detta har det framtagits en bettskena som är godkänd i USA och övriga Europa, men inte i Sverige.
    http://www.nti-tss.com

    Många som har provat den har funnit den ytterst effektiv. Man undrar om läkemedelbolagen har för mycket att säga till om här i landet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng