14 av 34 patienter fick hjärtskador

En patient avled i hjärtsvikt vid en klinisk prövning av nytt hepatit C-medel. Nu visas att 14 personer till också fått hjärtstörningar.

6 okt 2014, kl 14:00
0

En retrospektiv studie har gjorts som uppföljning till en klinisk fas II-studie som avbröts i förtid. Läkemedelstestet stoppades efter att en 25-årig man fått tilltagande hjärtsvikt och tillslut dog.

Bristol-Myers Squibb prövade en ny möjlig behandling mot hepatit C, BMS-986094, som är en nukleotidpolymeras-hämmare. Den tänkta läkemedelskandidaten är en direktverkande antiviral substans, så kallad DDA, och det finns redan registrerade hepatitläkemedel av denna klass som exempelvis sofosbuvir.

Studien som publicerats i tidskriften Hepatology visar att 14 personer av de 34 som exponerades för substansen fick någon form av hjärtpåverkan. Sex personer fick en svår hjärtsvikt med en ejektionsfraktion på mindre än 30 procent. Åtta personer hade en ejektionsfraktion på mellan 30-50 procent under minst en månad efter prövningen. Patologiska analyser på hjärtvävnad visade svåra skador på hjärtmuskelcellerna.

Forskaren Tariq Ahmad säger till Medscape att om det inte vore för indexfallet som avled är det inte säkert att man hade uppfattat att medlet var hjärttoxiskt.

Dödsfallet ledde till att FDA krävde en analys av alla patienter.

Forskarna skriver i artikeln att de anser att uppföljningar bör göras för att se om andra DDA-läkemedel också kan vara hjärttoxiska, speciellt bland patienter som har en högre risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng