Färre fall av paracetamolmissbruk
Färre unga kvinnor har lagts in på sjukhus sedan begränsningen. Foto: iStockphoto

Färre fall av paracetamolmissbruk

När Danmark begränsade storleken på receptfria paracetamolförpackningar minskade självmordsförsök och sjukhusinläggningar.

7 okt 2014, kl 09:18
2

I Sverige är förpackningar på fler än 20 tabletter paracetamol receptbelagda sedan 2009, men i Danmark har större förpackningar varit receptfria fram tills för ett år sedan. Nu visar statistik att både självmordsförsöken och sjukhusinläggningarna på grund av paracetamolmissbruk minskat efter att förändringarna infördes i september 2013.

Begränsningarna har lett till 31 procent färre sjukhusinläggningar och 58 procent färre självmordsförsök på grund av paracetamol, under ett år, skriver Apotekforeningen i sitt nyhetsbrev. Särskilt har förpackningsbegränsningarna haft effekt i gruppen flickor mellan 12-20 år. I augusti 2013 lades 66 flickor in på sjukhus på grund av paracetamolförgiftning. I augusti 2014 var siffran 32, skriver tidningen Politiken.  

2011 införde Danmark ett förbud av försäljning av smärtstillande läkemedel på bensinstationer och i livsmedelsbutiker till personer under 18 år. 

I Sverige pågår diskussioner om paracetamol i tablettform enbart bör säljas på apotek för att ytterligare minska risken för missbruk, enligt ett förslag från Läkemedelsverket. Giftinformationscentralen har de senaste åren kunnat se ett ökat antal samtal om paracetamolförgiftningar, vilket enligt Läkemedelsverket sammanfallit i tid med en ökad försäljning. Förslaget har fått både ris och ros. 

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Införde Danmark förbud på försäljning av samtliga sorters smärtstillande på bensinstationerna?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng