Årets Laskerpris till forskarna bakom Herceptin
Foto: Istock

Årets Laskerpris till forskarna bakom Herceptin

Det prestigefyllda Laskerpriset för går till forskarna som utvecklade bröstcancerterapin Herceptin.

10 sep 2019, kl 15:23
0

Axel Ullrich

Axel Ullrich

Dennis Slamon

Dennis Slamon

Michael Shephard

Michael Shephard

Amerikanerna Michael Shepard och Dennis Slamon och tysken Axel Ullrich får årets Laskerpris i kategorin klinisk forskning. De får priset för sina insatser för att upptäcka och utveckla Herceptin (trastuzumab), ett målriktat läkemedel mot bröstcancer som fått stor klinisk betydelse.

Laskerpriset anses som ett av de mest prestigefyllda priserna inom medicinsk forskning. Många Laskerpristagare har senare fått Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Ett annat prestigefyllt pris är det svenska Scheelepriset som delas ut av Apotekarsocieteten och som även det gått till forskare som senare fått Nobelpriset. Scheelepriset tilldelades redan 2009 en av årets tre Laskerpristagare, Dennis Slamon, för hans arbete med Herceptin. Och tidigare i år fick han även Sjöbergpriset.

Årets tre Laskerpristagare i kategorin klinisk forskning – Michael Shepard, Genentech, Dennis Slamon, University of California, och Axel Ullrich, Max Planck institute of biochemistry – fick genom framtagandet av Herceptin fram den första monoklonala antikroppen som blockerar ett protein som orsakar cancer. Prisjuryn framhåller också att de utvecklade antikroppen vidare till en livräddande behandling för kvinnor med bröstcancer.

I dag är Herceptin standardbehandling för kvinnor med så kallad HER2-positiv bröstcancer, vilket är ungefär 20 procent av all bröstcancer. Herceptin minskar risken för återfall och förlänger överlevnaden för patienter med såväl metastaserad sjukdom som sjukdom i tidigt stadium.

Laskerpriset för grundforskning går i år till Max Cooper och Jacques Miller för deras upptäckt av de två klasserna av lymfocyter B- och T-celler.

Priset för insatser i allmänhetens tjänst går till vaccinalliansen Gavi, ett globalt samarbete för att öka tillgängligheten till vacciner i hela världen. Gavi har redan hjälpt till att vaccinera över 760 miljoner barn och räddat mer än 13 miljoner liv i 73 länder, enligt Laskerstiftelsen.