Annons

Scheelepriset för forskning om Herceptin

Amerikanen Dennis J Slamon får årets Scheelepris för sin kliniska forskning kring bröstcancermedlet Herceptin.

26 okt 2009, kl 14:14
0

Annons

Dennis Slamon är professor i medicin vid University of California, Los Angeles (UCLA), USA. Han har i sin forskning om bröstcancer visat att tillväxtfaktorreceptorn HER2 kan användas både för att bedöma sjukdomsförlopp och för att behandla den aggressiva så kallade HER2-positiva formen av bröstcancer. HER2 är överuttryckt hos 15-20 procent av kvinnor med bröstcancer.

Dennis Slamon och hans medarbetare tog fram en monoklonal antikropp mot HER2, trastuzumab. Antikroppen hämmar tillväxten av HER2-positiv bröstcancer och har vidareutvecklats till ett läkemedel, Herceptin, som godkändes i USA 1998 och i Sverige 2000.
?Ett signifikant steg på vägen mot individuell behandling? lyder Apotekarsocietetens motivering.
– Jag är väldigt glad och vill uttrycka min uppriktiga tacksamhet till Apotekarsocieteten för att ha valt mig som mottagare av 2009 års Scheelepris. Jag är djupt hedrad att bli utsedd till Scheelepristagare och är mycket tacksam för detta erkännande av vårt arbete med HER2 och trastuzumab, säger professor Dennis J Slamon, enligt ett pressmeddelande.

Scheelepriset delas ut av Apotekarsocieteten och omfattar en medalj, ett diplom och en prissumma om 200 000 kronor. Priset kommer att delas ut vid Scheelesymposiet i Stockholm den 11 november 2009.