Annons
Vaccin gav flockimmunitet mot hpv i mun och svalg

Vaccin gav flockimmunitet mot hpv i mun och svalg

När allt fler i USA vaccineras mot hpv ökar skyddet även bland ovaccinerade, visar en ny studie.

11 sep 2019, kl 06:00
0

Amerikanska forskare har hittat nya positiva följdeffekter av den ökande vaccineringen mot humant papillomvirus, hpv. Vaccineringen syftar, i USA liksom i Sverige, främst till att förebygga hpv-infektioner och cancer i underlivet och analområdet. Men forskarnas studie visar ett samband mellan ökad hpv-vaccinering och minskning av hpv-infektioner även i munnen och svalget.

Dessutom visar undersökningen att vaccineringen också tycks ge så kallad flockimmunitet, det vill säga ett infektionsskydd även för icke vaccinerade personer. Studien har publicerats i JAMA.

Ändrade sexvanor påverkar

Hpv orsakar inte bara livmoderhalscancer utan även vulva- och vaginacancer, peniscancer, analcancer och cancer i munnen och svalget, bland annat tonsillcancer.

Sambandet mellan hpv och mun- och svalgcancer har uppmärksammats allt mer på senare år eftersom dessa cancerformer ökar, troligen på grund av ändrade sexvanor. Det anses sannolikt att hpv-vaccinering kan skydda även mot dessa cancerformer, men mer forskning behövs innan det kan anses vetenskapligt säkerställt.

Därför analyserade forskarna data om sammanlagt 13 676 amerikaner i åldrarna 18-59 år som deltog i en nationell hälsoundersökning; National health and nutrition examination survey. Mellan åren 2009 och 2016 ökade andelen hpv-vaccinerade män från noll till 5,8 procent och andelen hpv-vaccinerade kvinnor från 7,3 till 15,1 procent.

De högre siffrorna för kvinnor hänger samman med att rutinmässig hpv-vaccinering började rekommenderas för amerikanska kvinnor 2006 och för män först 2011.

Hpv-minskning bland ovaccinerade

Förekomsten av humant papillomvirus i mun och svalg analyserades i provmaterial från munsköljningar som deltagarna gjorde när de undersöktes. Analyserna visade att beträffande just de virusstammar som vaccinet skyddar mot så minskade förekomsten bland ovaccinerade män. 2009-2010 fanns dessa hpv-stammar hos 2,7 procent av de ovaccinerade männen, men sex år senare bara hos 1,6 procent av ovaccinerade män.

När det gäller hpv-stammar som vaccinet inte skyddar mot (och som inte är lika riskabla ur cancersynpunkt) var förekomsten oförändrad.

Forskarna skriver att resultatet innebär en 37-procentig minskning av orala hpv-virus av vaccintyp bland icke vaccinerade män och att detta tyder på att vaccineringen gett flockimmunitet. Forskarna menar att de ovaccinerade männen sannolikt skyddas framför allt av den ökande vaccineringen bland kvinnor.

Bland ovaccinerade kvinnor syntes inte samma flockimmunitet, enligt forskarna sannolikt beroende på att oral hpv-förekomst är så mycket mer ovanligt bland kvinnor och att en minskning därför blir mycket svårare att säkerställa statistiskt.