Annons
Sverige deltar på toppmöte om ökad vaccintäckning
Flaggor utanför EU-parlamentet. Foto: Istock

Sverige deltar på toppmöte om ökad vaccintäckning

I morgon samlas 400 experter och politiska ledare i Bryssel till ett högnivåmöte om vaccinationer.

11 sep 2019, kl 12:45
0

EU-kommissionen och världshälsoorganisationen WHO har bjudit in ministrar, ledande forskare och andra experter till högnivåmötet Global vaccination summit i Bryssel i morgon, 12 september.

I Sverige är vaccinationstäckningen fortsatt god, men på flera håll i Europa och världen sjunker den vilket bland annat bidrar till en kraftig ökning av mässling på många håll. Syftet med toppmötet i Bryssel är att visa handlingskraft och öka det politiska engagemanget för att bekämpa vaccinförebyggbara sjukdomar och motverka spridningen av desinformation om vacciner.

Mötets betydelse markeras av att bland andra EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus och Belgiens drottning Mathilde kommer att medverka.

– Den här typen av möten på högsta politiska nivå är viktiga som ett sätt att sätta fokus på vaccinationernas enorma betydelse för folkhälsan och bidra till en fortsatt prioritering av det här området, säger Adam Roth, chef för vaccinprogrammet vid Folkhälsomyndigheten.

Sverige kommer vid toppmötet att representeras av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tillsammans med Sarah Earnshaw Blomquist, utredare inom vaccinprogrammet.

Hur öka förtroendet?

En av huvudpunkterna i programmet för mötet i Bryssel är en paneldiskussion under ledning av EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis om åtgärder för att öka förtroendet för vacciner. Hur ska myndigheter och hälso- och sjukvård kunna möta den falska information som sprids på sociala medier? Vilka metoder fungerar för att motverka en växande tveksamhet mot vacciner?

– Det är viktiga och intressanta frågor där vi från svensk sida har mycket att bidra med, säger Adam Roth.

– Vi arbetar mycket med att utveckla kommunikationen kring de nationella vaccinprogrammen och den svenska modellen för vaccinprogrammen innehåller också framgångsfaktorer som vi gärna vill sprida.

– Genom att informationen om vaccinationerna integreras i barnhälsovården och skolhälsovården som människor har stort förtroende för, skapas förtroende även för vaccininformationen. Dessutom erbjuds alla genom detta vaccinationerna på ett sätt som är mycket mer lättillgängligt än i många andra länder.

En åtgärd som finns på agendan för Brysselmötet är införande av obligatoriska vaccinationer. Italien och Frankrike har redan tagit detta steg för att försöka möta den sjunkande vaccinationstäckningen. Andra länder diskuterar att följa efter.

– I den frågan är det viktigt att vi i Sverige är tydliga med att obligatoriska vaccinationer inte är aktuella här, säger Adam Roth.

– Det är möjligt att det kan vara en relevant åtgärd i andra länder även om det finns väldigt lite forskning som stöder det. Men för svensk del vill vi fortsätta på den inslagna vägen att kommunicera, informera och skapa förtroende.

Global vaccination summit kommer att videostreamas.