Annons
Hon föreslås bli ny hälsokommissionär
Stella Kyriakides, EU:s hälsokommissionär

Hon föreslås bli ny hälsokommissionär

Posten som EU:s hälsokommissionär ser ut att gå till barnpsykologen och politikern Stella Kyriakides.

11 sep 2019, kl 13:54
0

Annons

EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen vill se Stella Kyriakides från Cypern som ny kommissionär med ansvar för hälsofrågorna. Om förslaget godkänns av EU-parlamentet kommer Stella Kyriakides liksom svenska Ylva Johansson att ingå i den hittills mest jämställda ”EU-regeringen” med 13 kvinnor och 14 män som kommissionärer.

Stella Kyriakides, som nominerades av Cyperns regering, har en bakgrund som klinisk barnpsykolog och har också arbetat inom landets hälsodepartement. Hon är även engagerad i det hälsopolitiska arbetet mot bröstcancer och partipolitiskt engagerad i det konservativa partiet Democratic rally. År 2006 valdes hon in i Cyperns parlament där hon representerar distriktet Nicosia.

På senare år har hon även bland annat varit EU-parlamentets ordförande 2017-2018.

Den 30 september och ungefär en vecka framåt frågas kandidaterna till kommissionärsposterna ut av EU-parlamentet som sedan ska rösta om att godkänna kommissionärerna.

Om Stella Kyriakides får grönt ljus efterträder hon 1 november hjärtkirurgen Vytenis Andriukaitis från Litauen som varit hälsokommissionär sedan 2014.